måndag 18 april 2011

Emilie Flygare-Carlén, Enslingen på Johannisskäret

Emilie Flygare-Carlén är en författare jag återkommit till regelbundet sedan jag för några år sedan fann ett par av hennes böcker på antikvariatet här i Kungälv (numera nedlagt, till stor sorg för åtminstone mig), Fideikommisset och Ett år vill jag minnas att det var. Men det är för sina skärgårdsskildringar Flygare-Carlén är mest känd och en av dem är Enslingen på Johannisskäret från 1846.

Familjen Letsler kommer till Bohuslän och bosätter sig på det ensliga Johannisskäret. Herr Letsler bär på en hemlighet som kaster sin skugga över hela familjen, en hemlighet han inte förmår anförtro sin hustru Nicoline, som troget stannar hos maken trots att hon förtärs av kargheten på det ensliga skäret. Sonen Georg finner sig däremot väl tillrätta i skärgården, blir god vän med skepparen Karolus och på hans skuta Frifararn lär sig Georg sjömansyrkets grunder då han hjälper Karolus med hans mer eller mindre lagliga frakter. Patron Holmer, som förestår handelshuset i närheten, har affärer med Karolus, och dessutom en söt och ljuslockig dotter, Fanny. Georg och Fanny fattar redan som mycket unga tycke för varandra och allt tycks klart för äktenskap när den tiden är inne. Men innan dess ger sig Georg ut på långtur till sjöss och blir bekant med en kommendörkapten von U., även ägare till godset Helgenäs i Halland och far till den vackra Elvira. Det förflutna drar åt sitt nät kring Georg och trycket på honom att bidra till att försona tidigare generationers synder är stark.


Flygare-Carlén skriver med en sällsynt energi och åskådlighet och hon vet att bygga intriger som håller läsarens intresse upp. Berättelsen rör sig framåt med en driven obönhörlighet och det är inte gott att veta hur det skall sluta. Den karga bohuslänska kusten inbjuder till dramatik, det kan liksom inte bli annat när båtar, stormar, grynnor, tjocka och falska fyrar förs samman med starka känslor och förslagna karaktärer. Det var inte lätt att lägga Enslingen ifrån sig för än den var utläst.


Om man inte tidigare har läst Flygare-Carlén är Enslingen på Johannisskäret en bra början, eller varför inte den kanske ett strå vassare Rosen på Tistelön. Och får man mersmak har man hennes mastodontverk Ett köpmanshus i skärgården att hugga tag i. Flygare-Carlén är som sagt en mästare på att få ihop intriger och i Ett köpmanshus i skärgården finns så många intrigtrådar att det skulle räcka till en handfull ordinära romaner, och alla ror hon iland

1 kommentar:

mimmimarie sa...

Detta är en författare som jag är nyfiken på. Tack för att du berättade om henne.