söndag 29 maj 2011

Philippe Grimbert, Hemligheten

Pojken Philippe växer upp i Paris åren efter andra världskriget som enda barnet till två atletiska föräldrar. Philippe själv är sjuklig och har svårt att frodas i en miljö där faderns blick ser förbi honom och moderns tystnad fyller varje vrå i hemmet. För att kunna hantera sin vardag skaffar Philippe sig en låtsasbror, en stark och frisk bror att luta sig mot och träta med, en låtsasbror som visar sig röra vid den hemlighet som kastar sina skuggor över familjens liv.

Föräldrarna driver en grossistbutik med inriktning på idrottskläder och i lokalen intill driver den äldre kvinnan Louise sin friskvårdsverksamhet. Philippe är ofta inne hos Louise, dricker choklad och lyssnar på de berättelser som kommer mellan de nervösa blossen på cigaretten och med bestämda avvärjande gester när det de talar om blir för svårt. När Philippe är i femtonårsåldern börjar Louse glänta på dörren till hans familjs historia och bit för bit uppdagas det förflutna och det svek som kastat sina skuggor över Philippes barndom.

Grimbert skriver rakt och utan åthävor och nystar obevekligt upp det förflutna på ett sätt som går rakt in; Hemligheten är det mest berörande jag läst på länge.

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag tyckte också så otroligt mycket om "Hemligheten"- en smått fantastisk bok- och en bok man absolut inte får missa i den strida bokfloden. Jag fick köa ganska länge för den på biblioteket men den var värd varenda dag!!

bokstödet sa...

Jag har också läst den och skrivit om den. Den berörde mig mycket. Mycket intressant bok.

Petra Rhodin sa...

"Hemligheten" var populär på biblioteket här i Kungälv också, men den var värd att vänta på. Verkligen intressant bok som gav mycket att fundera över.