onsdag 4 maj 2011

WhistlejacketGeorge Stubbs målade detta underbara porträtt av Whistlejacket 1762. Whistlejacket var en av sin tids mest framgångsrika kapplöpningshästar, mest berömd för sin seger i York 1759 som renderade 2000 guineas i prispengar. Det talas om att det från början var tänkt att målningen även skulle inkludera kung George III sittande på hästen, om det är sant eller inte är svårt att veta, men att Whistlejacket fick stoltsera själv på målningen är bara att vara tacksam för. Målningen är närmare tre meter hög och två och en halv meter bred och hänger på National Gallery i London. Tänk om man kunde få se den...

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Otroligt vacker häst- och ja, det var väl bra att man slapp en prålig kung ovanpå den! Den hästen är värd att ta all plats!

mimmimarie sa...

Håller med Ingrid. Häsen är värd en tavla för sig själv.

Petra Rhodin sa...

Visst var det tur att hästen fick vara ensam på tavlan. Målningar föreställande kungar på stegrande hästar finns det till överflöd, hästar som porträtterats med känsla för hästen som individ är det mera ont om. Stubbs har inte bara målat en häst vilken som helst, han har verkligen gjort ett porträtt av just Wistlejacket.