söndag 5 juni 2011

Björn Kohlström, Virginia Woolf

Bokförlaget h:ström har startat en serie kallad Litterära profiler och först ut är Björn Kohlström med Virginia Woolf - en författarbiografi.

Fokus i biografin ligger på Woolfs böcker: romanerna och essäerna, med inflikningar om hennes privatliv och då främst de återkommande psykiska sammanbrotten, hennes engagemang i Bloomsburygruppen och äktenskapet med Leonard Woolf. Virginia Woolf var en av modernismens förgrundsgestalter och hon visade på nya sätt att skriva romaner vars verkan vi säkert inte har sett slutet av ännu. Kohlström argumenterar övertygande för det unika och viktiga med Woolfs litterära gärning. Att hon skrev några av 1900-talets mest angelägna och läsvärda romaner är inte att säga för mycket.

Det är ett lyckat drag att låta Woolfs litterära produktion utgöra huvuddelen av boken; att inte mytbildningen kring hennes person får skymma gärningen. Att Kohlström är en engagerad läsare av Woolf är det ingen tvekan om - att han begrundat, beundrat och bråkat med texterna - och det är en fröjd att få ta del av dessa läsningar. Tyvärr har inte engagemanget räckt riktigt ända fram när det gäller Kohlströms egen bok, stilistiskt är den lindrigt sagt ojämn. Värst är det med kapitlet "Liv", vilket är det virrigaste jag läst på länge: fyllt med klumpiga formuleringar, oklara syftningar och ett idogt staplande av lösryckta påståenden. Hela kapitlet ger intryck av att vara ett utkast som råkat komma med av misstag. Att "Liv" är det första kapitlet i boken gör det extra kymigt: det tar ett tag att komma ur dess skugga och få förtroende för biografin som helhet. Vilket är synd och skam då här finns så mycket att hämta: Virginia Woolf är absolut värd att bli läst både av den som är väl bekant med Woolfs böcker och den som står i begrepp att upptäcka hennes författarskap.

Min egen läsning av Woolf begränsar sig till Mot fyren, Mrs Dalloway och Orlando, men nu kommer det att bli mer. Framför allt är det essän Ett eget rum (där hon diskuterar vad som krävs för att en kvinna skall kunna skriva) och romanen Vågorna (hennes mästerverk enligt Kohlström) som lockar.

5 kommentarer:

bokstödet sa...

Som en Virginia Woolf vän jag är måste jag läsa den boken. Har du läst hennes Dagbok som kom ut på Grates förlag för några år sedan? Den kan jag varmt rekommendera.

Petra Rhodin sa...

Dagboken har jag inte läst, men skulle gärna göra det. Virginia Woolf är en helt igenom intressant författare och allt som kommit från hennes penna tycks ytterst läsvärt.

Gabrielle Björnstrand sa...

Hennes brevväxling är omfattande, och helt underbar: hon är stursk, inbilsk, känslig och flödande rapp.
(Den fann jag på Sthlms Univ-bibl fäör att titotal år sedan.)

Petra Rhodin sa...

Det är ju det där med att hitta det man vill läsa. Och vara glad var gång man dyker på något. Magasinen på vårt lilla bibliotek i Kungälv innehåller många pärlor, men några luntor av Woolfs brevväxling lurar tyvärr inte där. Men en dag hoppas jag få chansen att läsa dem.

♥ Hanneles bokparadis sa...

hittade Quentin Bells "Ett diktarliv" på loppis för 30 kr, och hennes brevväxling har jag också hemma, ska kanske lånna denna på biblioteket..