fredag 17 juni 2011

Carl Johan De Geer på Bohusläns museum

I konsthallen på Bohusläns museum visas i sommar en utställning av Carl Johan De Geer kallad Den hemlighetsfulla ön. Med hjälp av foton, målningar, teckningar och collage funderar De Geer på civilisationernas undergång med Påskön som varnande exempel.

Påskön är känt för sina stora stenskulpturer som antas ha huggits ut ur vulkanen Rano Rarakus för att hedra klanledare på ön. När de första människorna kom till Påskön var det en frodig plats med stora palmskogar. Som mest tror man att det har funnits 10 000 invånare på ön, men 1877 fanns det bara 111 personer kvar. När palmskogarna höggs ned för att man skulle få odlingsmark, timmer till kanoter och bränsle, eroderade jorden och den ekologiska kollapsen ledde även till att civilisationen på ön kollapsade.

De Geer har satt in de berömda statyerna från Påskön i bilder från vår egen konsumtionsinriktade tid och han gör det med sin karakteristiska och lite hafsiga stil, en stil som jag har lite svårt för, men det hindrar inte att jag upplever hans bilder som både effektfulla och tänkvärda. Och väl värda ett besök.

På en vägg i konsthallen har De Geer påbörjat ett collage som besökarna gärna får arbeta vidare med. Vilket barnen gjorde och tyckte var det bästa med hela utställningen.

Den hemlighetsfulla ön visas till och med 14 augusti.

Bild från Bohusläns museum.

1 kommentar:

♥ Hannele på Hisingen sa...

jättetrevligt museum

http://hannelesbibliotek.blogspot.com/