torsdag 14 juli 2011

Lars Lerin och Kerstin Högstrand, Straffrundor och ärevarv

Brevväxlingen mellan Lars Lerin och Kerstin Högstrand går vidare, nu med brev och bilder från 2002 till 2006, samlade under titeln Straffrundor och ärevarv.

Fri från sitt missbruk fortsätter Lars sitt sökande efter kärleken och den ena mannen efter den andra från jordens alla hörn klaras av, emellan och på, alla resor och engagemang. Kerstin stretar vidare hemma i skogen, har någon utställning, vågar sig ibland ut bland folk, men ångesten fortsätter att vara en ständig följeslagare
 
Stundtals tycks det som att livet håller på att bli ljusare för dem båda, men Straffrundor och ärevarv slutar ändå i vemod, ja till och med uppgivenhet. Lars är utmattad efter allt för många engagemang och sin tröstlösa jakt på "den rätte" och efter fyra års nykterhet sitter han åter där med ett glas whiskey. Kerstins ångest blir allt svårare och hon blir till slut inlagd på en psykiatrisk klinik.

Brevskrivandet är på utdöende, kanske lever det endast i medvetna konstprojekt som detta, men brevet som uttrycksform kommer verkligen till sin rätt i Lars och Kerstins händer: text och bild samverkar och livets växlingar framstår i all sin glans och med alla sina skavanker. Omsorgen i utformningen av varje brev går inte att ta miste på och det finns en ömsesidig tillit och omtanke mellan de två brevskrivarna som gör att Straffrundor och ärevarv utstrålar stor värme, trots att livet ofta är tungt för dem båda. Jag vet inte om deras brevväxling har fortsatt efter 2006 men om den har gjort det skulle jag gärna ta del av en fortsättning.

1 kommentar:

Petra Rhodin sa...

Lars Lerin hälsar att han och Kerstin Högstrand har fortsatt sin brevväxling och att ytterligare två brevböcker är planerade.