onsdag 28 september 2011

Nietzsche i Sveriges historia

Makens farfar hade en ansenlig samling böcker som efter hans död övertogs av sonen. Sonen var landsfiskal och som nyutexaminerad blev det till att ta de vikariat som dök upp och familjen flyttade var och vartannat år. Vid varje flytt följde böckerna med och bandet med Sveriges historia packades upp och ner och så upp igen, och så en dag fick någon för sig att ta en titt i boken. Och inte stod där något att finna om svensk historia.

Istället visade sig pärmen dölja två lösa häften med texter av  Friedrich Nietzsche: Till moralens genealogi och Ecce Homo, i utgåvor från 1917 respektive 1923. Att farfadern var intresserad av Nietzsche var uppenbarligen ingenting han ville skylta med, men de båda häftena ser ut att ha varit flitigt lästa.

Gömmor i gamla böcker har något romantiskt över sig och Sveriges historia får fortsätta ruva på sina Nietzschehäften i bokhyllan. Men det är allt lite sorgligt om man känner att man behöver dölja det man läser.

6 kommentarer:

Lennart Erling sa...

Fascinerande! Att komma på en hemlighet, två generationer senare. Man kan spekulera: vem/vilka skulle Nietzscheläsningen döljas för? Familjen? Vänner? Umgänge? Och varför? Var Nietzsche så brännbart stoff 19?? ?

Ingrid sa...

Ett intressant fynd. I många hänseenden. Jag skulle bli nyfiken på Nietzsche och hans rykte i framför allt Sverige under den här tiden. Här finns det (precis som Lennart också säger) många varför.

Petra Rhodin sa...

Ja, det blir många funderingar och spekulationer vid en sådan gömma. Det lär ha varit på 1920 och 30-talen dessa häften lästes, i en borglig miljö med stort umgänge av affärsbekanta. Som ni skriver blir man även nyfiken på Nietzsches rykte vid tiden och det är något att rota vidare i. Samt att läsa dessa texter själv!

Gabrielle Björnstrand sa...

Kanske Nietzsche betraktades som en upprorisk bohem? Eller en gudsföraktare? Nästan som Satansverserna, fast i borgerlig (kanske inte ens kristen?) miljö.

Ja, det vore något för en idéhistoriker att bita i.

Herr Berg sa...

Grattis till Fyndet, jag har sökt Ecco Homo i många antikvariat utan att lyckas hitta den. Vilken dröm att hitta den hemma och gömd, lite av en dold skatt...

Petra Rhodin sa...

Ja, det känns verkligen som att ha funnit en skatt. Har ännu inte läst den, men snart så...