fredag 28 oktober 2011

Frida Kahlo och Diego Rivera på Göteborgs konstmuseumFrida Kahlo
Göteborgs konstmuseum kan man under hösten se verk av det mexikanska konstnärsparet Frida Kahlo och Diego Rivera. Det är ett trettiotal målningar, skisser, collage och fotografier som visas, inlånade från Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art.

Diego Rivera var en av Mexikos mest berömda konstnärer redan under sin livstid. Han återinförde freskomåleriet i den moderna konsten och hans enorma muralmålningar kan ses på väggarna i skolor, hotell, sjukhus och regeringsbyggnader. Rivera var revolutionär marxist och ville med sina målningar nå ut till så många mexikaner som möjligt och lyfta fram den förkoloniala mexikanska kulturen. Under 1930-talet blev Rivera inbjuden till USA för att göra muralmålningar, så som Detroit Industry, en fresk i 27 delar som visar arbetare som bygger bilar. Men när Rivera tog med Lenin på en fresk i Rockefeller Center i New York tyckte amerikanerna att han gick för långt och han ombads att ta bort bilden av Lenin. Rivera vägrade och fick då inte fortsätta sitt arbete. Det hela slutade med att målningen av Lenin hackades ned från väggen.

Med på utställningen i Göteborg finns en skiss inför en muralmålning som påminnelse om den sidan av Riveras konstnärskap. Men Rivera målade även i olja och mest känd är han kanske för det tiotal olika målningar han gjorde av en eller ett par mexikanska kvinnor med flätat hår som säljer kallor. En av dem finns med på utställningen och det var den tavlan, tillsammans med Riveras porträttet av Natasha Gelman, som jag främst fastnade för.

Diego Rivera, Porträtt av Natasha Gelman

Makarna Gelman var passionerade konstsamlare och de anskaffade gärna flera verk av de konstnärer de intresserade sig för. Ofta började de då med att beställa ett porträtt av Natasha och på utställningen finns inte bara Riveras och utan även Kahlos porträtt av Natasha med. Det är ingen tvekan om att det är samma modell, men det är slående hur de båda konstnärernas särart kommer fram i mötet med samma motiv. Deras blickar är så olika och det finns så mycket av respektive konstnär i de båda porträtten. Natasha lär ha tyckt bäst om Riveras porträtt av henne, inte bara i jämförelse med Kahlos, utan med alla de andra.

Frida Kahlo, Porträtt av Natsha Gelman

Frida Kahlo var en betydelsefull konstnär i Mexiko under sin livstid och efter hennes död 1954 har hennes ryktbarhet och inflytande bara ökat, även långt utanför hemlandet. Kahlo målade nästan bara sig själv och hon försökte i varje porträtt uttrycka hur hon kände sig för stunden. Hon använde starka färger och tog gärna med apor eller andra djur på målningarna. Sitt mexikanska ursprung framhävde hon genom att ge huden en mörkare ton än den naturliga och betona behåringen på överläppen, och kläderna har gärna anknytning till traditionella mexikanska dräkter. Kahlos självporträtt är fascinerande och trots att de vid första ögonkastet kan ge ett enkelt och självklart intryck finns där mycket att upptäcka om man bara ger sig tid att betrakta dem.

Just detta självporträtt finns inte med på utställningen, dock ett liknande med fler apor, men efter som det är min favorit kom det med här.


Utställningen Frida Kahlo och Diego Rivera visas till och med 12 januari 2012.

6 kommentarer:

Nattens bibliotek sa...

Jag är väldigt förtjust i Frida Kahlo och läst en del om hennes fruktansvärt tragiska liv. Har du sätt filmen Frida??

Ingrid sa...

Det måste vara en mycket fin utställning. Riveras porträtt av Natasha Gelman är drömlikt vackert- hon nästan svävar i allt det vita, tycker jag.

Sagittarius sa...

Kanske bör det nämnas att det var hela målningen -inte bara Lenin- i Rockefeller Center som hackades ner. Rivera fick dock ut full betalning av Nelson Rockefeller.

Annars är väl det mest intressanta med paret deras relationer till Trotsky och eventuella inblandning i mordet på denne. Frida förföll i en bisarr stalinkult och ett porträtt av Stalin ingick i hennes sista målning.

Le Clézio har skrivit om paret och kärleken mellan "en elefant och en duva" som Fridas far uttryckte det.

Bengt O. Karlsson
http://www.karlsson.at

Petra Rhodin sa...

Nattens bibliotek: Jag har inte sett filmen och inte läst mycket om Frida. Men hennes självporträtt är fascinerande, både avoga och inbjudande, enkla och fulla med skikt.

Ingrid: Ja, det är en fin utställning, om än kanske inte så representativ för deras konstnärskap, men har man vägarna förbi Göteborg är den väl värd ett besök. Det är inte svårt att förstå att Natasha tyckte om Riveras porträtt av henne och han lyckas utnyttja kallornas erotiska laddning utan att det blir sliskigt.

Sagittarius: Tack för tipset om Le Clézio, "Diego och Frida" får bli min nästa franska läsutmaning.

Fransyskan H sa...

Hej, Jag skulle varmt rekommendera läsning av Hayden Herreras biografi över FK - mycket utförlig, mycket givande (mer än Le Clézios som i jämförelse tycks mig tunn inte bara i sidantal). Filmen är för övrigt riktigt bra. (Vet ej om HH finns översatt till svenska, till franska, ja, och här länk till engelskt ex http://www.amazon.com/Frida-Biography-Kahlo-Hayden-Herrera/dp/0060085894).

Petra Rhodin sa...

Litteraturen rörande Frida Kahlos liv tycks nästan oöverskådligt rik. Tack för tipset om Herreras, den hade jag inte hört om förut.