onsdag 19 oktober 2011

Marcel Proust, På spaning efter den tid som flytt, del 6, Rymmerskan

Rymmerskan är den den sjätte delen av Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt och tar vid direkt där den föregående delen, Den fångna, slutade.

Solnedgång över lagunen
Albertine har alltså lämnat honom och han är helt uppfylld av tanken på att få henne tillbaka. Han funderar ut en mängd planer och strategier, den ena mer utflippad än den andra, och de uppskruvade resonemangen ger gärna resultat som att om han bara skriver att hon måste hålla sig borta så kommer hon säkert genast, och om han framhärdar i att han inte alls älskar henne så kommer hon säkert att förstå att han älskar henne över allt annat. Och så mitt i allt kaoset kommer ett telegram som meddelar att Albertine har omkommit i en ridolycka.

Att ta in det faktum att Albertine är död är inte lätt i den överhettade sinnesstämning han befinner sig och att hon är död minskar på intet vis hans paranoida svartsjuka. Frågan om huruvida Albertine har haft sexuella relationer med andra kvinnor har hos honom blivit en så destruktiv fixering att han är beredd att lyssna till alla mer eller mindre tillförlitliga källor, bara de kan berätta något om Albertines lesbiska eskapader. Till slut, även om det sitter långt inne, blir till och med han själv matt på allt prat och alla spekulationer om Albertine och hennes sannfärdighet i livet, och konstaterar uppgivet:
Men varför skulle jag tro att det var hon [Albertine] och inte Andrée som ljög? Sanningen och livet är bra ansträngande, och i det intryck de efterlämnade hos mig utan att jag egentligen lärt känna dem, var tröttheten kanske ännu starkare än sorgen.
Rymmerskan behandlar alltså även den teman som svartsjuka och kontroll, sanning och lögn, vad och vem man kan lita på och i vilken mån spelar det egentligen någon roll.

På Markusplatsen
När han så till sist lugnat sig något och accepterat att Albertine är död och att han aldrig kommer att kunna veta hur det egentligen stod till med hennes förhållande till kvinnor, följer han med sin mor på den sedan länge emotsedda resan till Venedig. De ser sig omkring i staden, men intrigerna bland de bekanta i Paris når även Venedig och får större delen av uppmärksamheten.

Så är det då dags att ge sig i kast med sista (!) delen: Den återfunna tiden

Bilder: Anna Myhrman, se fler av hennes målningar på temat Proust och Venedig här.

Inga kommentarer: