torsdag 17 november 2011

Ny hypotes om Jane Austens död


I Guardian för deckarförfattarinnan Lindsay Ashford fram en hypotes om att Jane Austen dog på grund av arsenikförgiftning. Austen dog 1817, bara 41 år gammal, och det har spekulerats en hel del om vilken sjukdom hon led av, men arsenikförgiftning är nytt. Och inte är det osannolikt: arsenik var vanligt och lättåtkomligt i början av 1800-talet och ingick i både mediciner och kosmetika.

Porträttet ovan föreställer Jane Austen i femtonårsåldern, långt innan sjukdomen, eller förgiftningen, slog klorna i henne. Några månader innan Austen dog skrev hon i ett brev: "I am considerably better now and am recovering my looks a little, which have been bad enough, black and white and every wrong colour." Arsenikförgiftning ger upphov just till svarta och vita missfärgningar av huden, dessutom har en analys av en av Austens hårlockar visat spår av arsenik.

Ashford drar dock sin teori ett steg längre och spekulerar i om inte Austen blev mördad, men det senare får väl mest ses som ett pr-trick inför lanseringen av Ashfords nästa deckare: The Mysterious Death of Miss Austen.

4 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

vem skulle ha ogillat henne...?

Petra Rhodin sa...

Det kan man verkligen fråga sig, men en deckarförfattare ser nog mord lite här och där...

Gabrielle Björnstrand sa...

Det var visst något liknande med
Beethoven: arsenik var ju också en gammal missriktad metod för botande av syfilis. Karen Blixen fick det också i sig. Ett och annat har gått framåt...

Petra Rhodin sa...

Onekligen skulle man inte velat hamna i händerna på medicinarna för si så där 200 hundra år sedan: arsenik, kvicksilver, blodiglar och åderlåtning. Och varför tvätta händerna innan man ger sig till att pilla runt i ett sår eller förlösa en kvinna?

Både arsenik och kvicksilver ansågs som sagt ha viss effekt på syfilisen, om inte annat drog väl biverkningarna av medicinerna uppmärksamheten från den ursprungliga plågan...