måndag 19 december 2011

FfGK:s portfölj 2011

Lagom till jul varje år kommer en portfölj med grafiska blad från Föreningen för grafisk konst. Det är alltid lika roligt att öppna mappen och se vad som fått vara med denna gång. Med varje portfölj följer även ett "Meddelande" där de medverkande konstnärerna presenteras, och i år var de Nina Bondeson, Leif Elggren, Einar Höste, Örjan Wikström och Eva Zettervall.

I årets portfölj fastnade jag framförallt för Örjan Wikströms Saraband.

Örjan Wikström, Saraband, Fotopolymergravyr
I "Meddelandet" skriver Mikael Kihlman:
Saraband är en ögonblicksbild inspirerad av en dansföreställning Örjan såg på Theatre des Champs-Elysees i Paris. Dansen Saraband har anor från 1500-talets Spanien och uttrycker ofta undertryckt längtan och passion med en känsla av vemod. Teman som hela tiden återkommer i hans arbeten. I föreställningen Örjan bevistade, rörde sig en man ensam på en sparsmakad scen, i ett fritt svävande Wikströmskt ljus till cellosviter av Bach.
Mitt eget foto gör inte verket rättvisa, men snart lägger de säkert ut ordentliga bilder över årets portfölj på FfGK:s hemsida. För den som är intresserad av grafisk konst kan jag verkligen rekommendera att titta in på hemsidan, där grafiska blad ur alla FfGK:s portföljer sedan starten 1887 finns att beskåda.

Inga kommentarer: