tisdag 31 januari 2012

Vinterfåglar inpå knuten 2012

I helgen som gick var det dags för årets omgång av Vinterfåglar inpå knuten. Sveriges ornitologiska förening bjuder varje år in alla intresserade att räkna de fåglar som kommer till fågelmatningen. Förra årets bubblare var domherren som blev sjätte mest observerade fågel. Talgoxen var som vanligt vanligast.

Början på denna vintern var mild och kring fågelmatningen var det ganska lugnt. En liten koloni av blåmesar, talgoxar, pilfinkar och gråsparavar har varit de vanligaste besökarna. Och så rödhaken förstås. Men så kom ju kylan för ett par veckor sedan och lagom till det var dags att börja räkna dök det upp en massa olika fåglar som vi inte sett till tidigare under vintern - man skulle nästan kunna tro att de siktat in sig på just denna helgen för att få visa upp sig.

I år räknade vi in fem gråsiskor, fyra grönsiskor, en rödhake, två koltrastar, fyra blåmesar, tre talgoxar, fyra grönfinkar, en entita, två skator, fyra pilfinkar, tre gråsparvar, fyra domherrar, en stenknäck och elva (!) steglitser.

Steglitser
 Foto: Johan Rhodin

3 kommentarer:

Ingrid sa...

De är verkligen vackra steglitserna. Jag kan tyvärr inte matcha alla dina arter- det blir mest talgoxar som besöker mitt fågelbord... (och giriga skator(som tror att de också är småfåglar).

mimmimarie sa...

Jag brukar vara med men kunde inte i år tyvärr. Tycker mycket om att följa fåglarna i min trädgård.

Petra Rhodin sa...

Vi är nog lyckligt lottade som har ett träd och en häck alldeles utanför köksfönstret. Fåglarna verkar trivas med att bli matade inne bland skyddande snår och det är lätt för oss att följa dem. Skatorna tittar förbi ibland, men det är snarare kajorna som skrämt iväg småfåglarna. Fast sedan vi slutade med talgbollarna bryr de sig inte om att komma hit längre.