onsdag 8 februari 2012

Edvard Munch: porträtt

På Göteborgs konstmuseum har de grävt i gömmorna och satt ihop en liten utställning med sju grafiska blad av Edvard Munch. Utställningen hänger lite för sig själv i ett rum längst ut i kanten på plan 5 och jag irrade runt en god stund innan jag hittade rätt. Någon liten skylt hade inte skadat...

Edvard Munch, 1895: självporträtt

Munch gjorde många självporträtt och två finns med på utställningen. Det ena är från 1895 och är ett av hans mest kända. Det är ett slutet och avvisande porträtt, präglat av tankar kring döden: det becksvarta mörkret, ansiktshuden som stramar kring skallbenet och skelettarmen som allt vilar på. Det andra självporträttet är från 1912 och visar en mycket öppnare och kraftfullare Munch

Edvard Munch, 1896, August Strindberg
Munch gjorde också gärna porträtt av vänner och bekanta, som detta av August Strindberg från 1896. Hur relationen mellan Munch och Strindberg var vet jag inte, men av porträttet att döma tycks de inte varit allt för goda vänner. Det är nästan mer en karikatyr än ett porträtt och jag tycker han får Strindberg att se ut som en vresig råtta.

Edvard Munch, 1903: Eva Mudocci - Broschen (beskuren)

Då är hans porträtt av violinisten Eva Mudocci mera smickrande. Munch och Mudocci lärde känna varandra i Paris och var ett par under två års tid. Två porträtt av Eva Mudocci finns med på utställningen, dels Violinkonsert, som visare Mudocci under sin yrkesutövning, dels den helt underbara Broschen som jag tyckte var den stora behållningen av utställningen.

Dessutom visas ett blad av en naken kvinna med stora bröst, Liggande halvakt, och ett av några herrar på en restaurang: Kristiania - bohème I.

Utställningen pågår till 1 april.

Inga kommentarer: