tisdag 10 april 2012

Sparvhöken

Fågelmatningen utanför köksfönstret är fortfarande välbesökt och mängden mindre fåglar lockar givetvis till sig även dem som gärna mumsar i sig en sparv eller två, som sparvhöken. Vi har sett den svischa förbi i egen hög person ett par gånger och för ett par veckor sedan fann vi resterna av en slagen kaja i trädgården. Kajorna är i största laget för sparvhöken, men lyckas de knipa en så får de sig ett riktigt skrovmål. Tyvärr tänkte jag inte på att ta ett foto innan vi rensade undan resterna, vilket var synd för det var ett riktigt skolexempel på hur det brukar se ut när sparvhöken varit framme: kadavret av kajan låg i mitten, väl urätet, på en rund bädd av fjädrar. Några dagar senare slog höken en småfågel alldeles invid fågelmatningen. Det låg bara fjädrar kvar, men troligtvis var det en av alla gråsparvarna eller pilfinkarna som rök.

På latin heter sparvhöken Accipiter nisus, där accipiter står för hök och nisus anspelar på kung Nisos av Megara som enligt den grekiska mytologin förvandlades till en sparvhök.


Fotot på denna ståtliga sparvhökshanne hittade jag på Rolfs naturfotoblogg.

2 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Oh så fin - men är den inte lite vindögd?

Petra Rhodin sa...

Den ser faktiskt vindögd ut, nu när du säger det. Vet ingenting om huruvida sparvhökar har några speciella egenheter med sin ögon, annat än att de säkert är skarpögda. Och så välnärd som den här ser ut har han nog i alla fall inga bekymmer med sin eventuella vindögdhet.