tisdag 15 maj 2012

Kejsare Ubu

Max Ernst, Kejsare Ubu, 1923

Max Ernst målade Kejsare Ubu 1923. Inspirationen hämtade han dels från en mardröm han haft som barn, dels från den groteska antihjälte Fader Ubu.

I mardrömmen använder en glänsande svart man, Ernst far, en fet krita för att rita varelser som fyller pojken Max med skräck och ångest. Varelserna samlas i en vas som målaren snurrar allt fortare tills den förvandlas till en spole.

Den andra inspirationskällan, Fader Ubu, är en sniken, feg och fet figur som den franske dramatikern Alfred Jarry skapat med en elak och groteskt tjock matematiklärare som förebild. I den första pjäsen om fader Ubu, Kung Ubu, tar denne över Polen och styr landet som envåldshärskare. Vid den första föreställningen 1896 blev det upplopp och föreställningen fick avbrytas. Kung Ubu kom sedan att spelas på dockteatrar innan den åter kunde sättas upp 1907.

Max Ernst själv lär ha avskytt att man "förklarade bilderna till döds". Och riddaren i den röda rustningen, som var vad jag såg när jag fick se bilden för första gången, klarar av att sätta fantasin i rörelse på egen hand, även när man läst om mardrömmar och groteska mattelärare.

Inga kommentarer: