söndag 3 juni 2012

Dekadens

Otto Dix, Porträtt av journalisten Sylvia von Harden, 1926

Sylvia von Harden (1894-1963) var en tysk journalist som skrev för flera tidningar och dessutom gav ut två diktsamlingar. Men det är inte sina texter hon är berömd för, utan för att hon satt modell åt konstnären Otto Dix (1891-1969). Dix lär ha sagt till von Harden att "Jag måste måla av dig! Jag bara måste! Du representerar en hel epok!" Resultatet blev Porträtt av journalisten Sylvia von Harden. Det målades 1926 och har blivit en symbol för det sofistikerade och dekadenta 1920-talets Berlin.

Porträttet är inte direkt smickrande. Det finns något av karikatyr över målningen där hennes svagheter och tillgjorda manér lyfts fram. Hon ser rent ut av elak ut, med monokeln som lyfter fram de kalla, livlösa ögonen. Händerna är onaturligt stora och framträdande, (som de brukar vara på ikoner!), i höger hand håller hon en glödande cigarett och den vänstra handen är som en krafsande spindel mot låret.

Ett fascinerande porträtt över en svunnen tid.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Vilket talande porträtt- man reser direkt bakåt i tiden till 20-talets Berlin. Fantastiskt och otäckt på samma gång.

Petra Rhodin sa...

Mellankrigstiden i Europa är en intressant epok som jag kan alldeles för lite om. Det blir nog mer om den här på bloggen längre fram.