fredag 8 juni 2012

Läääs!

Om kvällarna har vi högläsning och för tillfället är det Eva Ibbotsons Resan till River Sea som gäller. Boken utspelar sig vid början av förra seklet och handlar om den föräldralösa flickan Maia som reser till Brasilien för att bo hos sina släktingar, familjen Carter. En ytterst obehaglig familj skall det visa sig. Men hon får också nya vänner i pojkarna Clovis och Finn, och inte minst i den intelligenta och belästa guvernanten miss Minton. Det är en bok om vänskap och att finna sin plats i livet, men framförallt är det äventyrligt och spännande - mycket spännande. Vi har varit tvungna att gå upp från ett kapitel om dagen till två. Nu är det bara fyra kvar och de får vi nog läsa i ett svep.

Ibbotson använder sig av såväl cliffhangers som suspense för att hålla läsarens intresse uppe; kapitlen avslutas gärna med att något avgörande står för dörren, och eftersom intrigen har flera trådar kan hon enkelt skjuta upp att berätta hur det gick med just den saken. Och det fungerar väl:
Lääs!
Bara ett kapitel till...

Under läsningen av Resan till River Sea har vi alltså fått anledning att prata om berättartekniska knep för att få läsaren att inte lägga ifrån sig boken. Knep som kan vara fina att ta till när man vill uppmuntra läsintresset, mindre fina när det är dags att släcka lampan och sova.

Fast den teoretiska diskussionen har svårt att riktigt få fäste:

Men läs nu då!

Inga kommentarer: