tisdag 17 juli 2012

Konsthantverk i Skärhamn

I måndags var dottern och jag på utflykt till Skärhamn på Tjörn och passade på att besöka galleriet Södra hamnen 31. De är inriktade på konsthantverk och i sommar visar de bland annat skåp av Jan Järlehed, galjonsfigurer av Lotta Lorentzon och textila bilder av Gunnel Carlsson.

Skåp av Jan Järlehed, (och en gallionsfigur av Lotta Lorentzon)
Jan Järlehed bor i närheten av Hällevikstrand på västra Orust och vi har flera gånger varit och tittat på hans finurliga och vackra skåp under påskens konstvandringar. Med åren uppfattar jag att Järlehed tar ut svängarna allt mer, experimenterar med färg, form och funktion. Hans skåp har mjuka och inbjudande former: man vill känna på dem, öppna dem, ta med dem hem.

Lotta Lorentzon, gallionsfigur
Lotta Lorentzon är utbildad textilformgivare men arbetar numera mest med trä. Hennes gallionsfigurer är personliga och färgstarka och träänglarna för tankarna till akterspeglar på gamla fartyg. Härlig sjömansnostalgi denna blåsiga sommar.

Lotta Lorentzon, änglar
Gunnel Carlsson använder applikationsteknik när hon skapar sina textila bilder. "Här kan jag kombinera bildmakeri med tygets och garnets mångfald: blankt och grant - hårt och mjukt." Och resultatet tål att titta länga på.

Gunnel Carlsson
Södra hamnen 31 har öppet året om och förutom de nio permanenta utställarna av konsthantverk dyker det hela tiden upp spännande gästutställare. När vi far till Skärhamn är det oftast för att besöka Nordiska akvarellmuseet (om det nu inte är för att söka skyddad hamn med båten vid dåligt väder) men ser numera till att alltid passa på att även titta på konsthantverket. Inte sällan är det där den stora behållningen av besöket fås.

Inga kommentarer: