måndag 9 juli 2012

Sagohästen

För ett par dagar sedan fick jag äntligen sett filmen Arn - Templeriddaren och efter lite otålig väntan dök han upp: Rozaro, sagohästen. Utan tvekan den finaste, känsligaste och mest fantastiska häst man kan tänka sig. Och så bra han gjorde sig på film sedan! För att inte tala om, eller, nej, det får räcka så, bäst att hålla igen när det gäller barn och djur...

Joakim Nätterqvist och Rozaro, i Arn - Tempelriddaren
Filmen spelades in 2007 men Rozaro är sig lik: putar med mulen och blir hög i formen när det skall galopperas över ängarna. Joakim Nätterqvist rider bra, sitter som gjuten i sadeln, och det är nästan lite synd om Sofia Helin där hon skumpar fram bredvid. Många fina nordsvenskar hade de med i filmen också, skall titta närmare på dem nästa gång.

Rozaro är en svart lusitano och sedan ett par år finns han på Hagens ridcenter utanför Kungälv där jag har förmånen att få rida honom flera dagar i veckan. Lucitano en portugisisk hästras som fått sitt namn efter hamnstaden Lusitania. Ursprungligen föddes lusitanohästarna upp för att användas vid den portugisiska varianten av tjurfäktning, men även av det portugisiska kavalleriet. Lusitanohästen är reaktionssnabb, läraktig och smidig, med naturlig förmåga att bära med bakdelen. Egenskaper som är helt nödvändiga vid strid och ger en flott ridhäst, även för oss som rider med helt fredliga avsikter. Läs gärna mer om dessa fantastiska hästar på Svenska lusitanosällskapets hemsida.

Inga kommentarer: