onsdag 29 augusti 2012

Flicka med duva eller Money talks

Pablo Picasso, Flicka med duva, 1901
Picasso var bara 19 år när han målade Flicka med duva och den räknas som en av de första målningarna i hans så kallade blå period. Picassos vän Carlos Casagemas hade nyligen tagit livet av sig efter en olycklig kärleksaffär och Picasso kände att han borde ha stöttat sin vän mer. Den bedrövade sinnesstämningen påverkade starkt Picassos måleri och både hans stil och hans motivval ändrades: de livliga, klara färgerna fick ge plats för en mer melankolisk blå palett och de livliga caféscenerna byttes mot ensamma och gåtfulla gestalter.

Redan 1924 kom Flicka med duva till Storbritannien. Hela tiden har målningen varit i privat ägo men sedan 1970-talet har den visats offentligt runt om i öriket. Nu ser det dock ut som om britterna måste släppa den ifrån sig: tidigare i år såldes målningen på auktion för 50 miljoner pund till en privat samlare overseas. Försöken att skramla ihop till summan för att kunna behålla verket i landet pågår för fullt och Guardian rapporterar att den brittiska regeringen har lagt ett tillfälligt exportförbud som gäller till december, med möjlighet till sex månaders förlängning om utsikterna att få ihop pengarna då är goda. Vilket de förmodligen inte kommer att vara.

En av medlemmarna i den kommitté som ger regeringen råd när det gäller exportförbud av konst, Aidan Weston-Lewis, menar att:
Child with a Dove is a much-loved painting, whose iconic status, together with its long history in British collections – latterly on loan to public galleries – make it of outstanding importance to our national heritage.
Flicka med duva tycks alltså vara ett uppskattat verk i Storbritannien och var det än har visats har det kommit mycket folk för att se det. Men mot pengarnas makt väger folkets kärlek lätt.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag blir så arg- en så fin tavla ska gömmas undan i någon stor privat bostad. Konst av det här slaget borde alltid göras tillgänglig för allmänheten.

Petra Rhodin sa...

Visst blir man arg, och sorgsen, när ett verk som detta köps bort från offentligheten. Vad den anonyma köparen tänker göra med målningen tycks ingen veta, men att Flickan med duva kommer att blir svårtillgänglig tycks alla överens om. Sorgligt var ordet.