tisdag 11 september 2012

Kungälvsbroderiet

I Mimers konsthall i Kungälv ordnar Kungälvs Musei Vänner under september en utställning med broderier som skildrar Kungälvs historia från forntiden till dess att Bohuslän blev svenskt 1658. Arbetet med broderierna har pågått i flera år och har nu resulterat i fyra gobelänger. Varje broderi tar upp något ur Kungälvs rika historia som gränsstad: 1566 inträffar den Bahusiska smällen då Röde torn på fästningen sprängs under en belägring, en kvinna bränns på bål under 1600-talets häxjakt, sillperioder kommer och går, kungar möts och i vävstugan arbetas det flitigt.

Konstnären Birgitta Arkenback har tecknat förlagorna och sömnadsarbetet har utförts av intresserade frivilliga kungälvsbor. Resultatet är fantastiskt fint med välkomponerade bilder och ett gediget hantverk.

Karta över Nordre älv och Kungälvsbygdens kyrkor under medeltiden.
I den första gobelängen som gjordes sattes de olika broderierna samman skarv i skarv och tanken var nog att de skulle gå i varandra och bilda en helhet. Vilket väl får sägas ha lyckats så där. Resultatet är plottrigt och helhetsintrycket störs av att de olika delarna som passats samman faktiskt inte passar in i varandra. På de övriga tre gobelängerna har de olika bilderna skiljts åt i ett ramverk vilket ger ett mer harmoniskt intryck. Bilderna kommer också mer till sin rätt när de inte tvingas direkt inpå varandra.

Drottning Margareta har tagit svenske kungen Albrekt av Mecklenburg som fånge till Bohus slott 1389.
Det är inte så vanligt att broderi eller annan textil konst visas i konsthallar och det är verkligen roligt att hela Kungälvsbroderiet nu fått en gedigen utställning. Tillsammans med broderierna visas även kläder och föremål med anknytning till Kungälvs historia. Att broderierna har anknytning till Kungälv skall dock inte avskräcka någon utsocknes: Kungälvsbroderiet är konst i egen rätt med kvaliteter långt utöver den lokala förankringen.

Utställningen pågår till 6 oktober.

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Kul. Jag har en del anor från Kungälv på 1700-talet men det är svårt att släktforska där då kyrkböckerna brunnit.

Ingrid sa...

Verkligen intressant- så roligt med dessa broderier och det verkar ju vara en mycket fin utställning.