fredag 9 november 2012

Anna Lenah Elgström, Den kloka Elsa

Alla känna vi till de tider i människornas liv, då det verkar som om man kommit in i en motström, vari allt man företager och planerar liksom vänder sig mot en, misslyckas och resulterar i idel nackdelar och nya bekymmer. Men så finnes det ju å andra sidan medströmstider, då en brusande flod glatt och utan motstånd bär en med sig, allt man rör vid frodas och allt man sätter sig emot övervinnes.

Den kloka Elsa kom ut 1928 och är första delen i Anna Lenah Elgströms Elsa- trilogi med självbiografisk botten. Den del av boken som berör Elsas första år i livet är dock snarast en berättelse om Elsas föräldrar. Ett försök att förstå hur det kunde gå så illa för dessa två som älskade varandra så mycket och mot vilka hela livet tycktes le.

Svenning och Helena Holm känner sig båda ha konstnärssjälar: han spelar violin och skriver, hon spelar piano och sjunger. Båda är de predikantbarn men tror sig har brutit med de stränga religiösa bojor de fick sig pålagda som barn. Det sena artonhundratalet sjuder av nya idéer och ideal, inom så väl religion och politik som konst och handel. Livet tycks fullt av möjligheter för den som förmår ta för sig. Svenning börjar sin bana på sjön och efter ett par framgångsrika år som kapten går han i land för att vara med och bygga upp hamnen i Helsingborg. Familjen lever ett gott liv och njuter av sin ekonomiska framgång vilken ger dem möjlighet att både leva bekvämt och utveckla sina konstnärliga intressen.

Men efter att Svenning spelat stor och satt sitt namn på lite väl många reverser börjar det gå utför. Han får hjälp av disponent Juncker till en plats som kamrer vid ett sågverk i Småland. För att hålla kreditgivarna stången börjar dock Svenning fiffla med bolagets pengar. Juncker avslöjar honom och makarna Holm ser ingen annan utväg än att Svenning får ge sig av och han hamnar i Amerika. Kvar är Helena Holm med tre sjukliga barn att försörja så gott det nu går. De flyttar till Kalkhamn där Helena får hyra en billig bostad och kan ge pianolektioner.

Fram tills nu har Elsa mest varit en storögd betraktare i bakgrunden men från och med flytten till Kalkhamn träder hon fram i berättelsen. Elsa är äldst av syskonen och beskriver sig själv som ful, med tjocka glasögon och sned rygg. Hon är en drömmare och grubblare och kämpar med att försöka förstå de vuxna och deras agerande. Fadern hörs allt mer sällan av och modern går ner sig i vardagsslit. Och hennes frustration över sina spräckta drömmar och hopplösa situation går allt som oftast ut över Elsa. Vad än Elsa gör är det fel och hon tar allt oftare sin tillflykt till böckernas värld. Hon får dock en vän i den tre år äldre pojken Herman som ligger förlamad efter en olycka till sjöss, men det är en kortvarig tillflykt då Herman snart avlider av sina skador. Dem enda fast punkten i Elsas tillvaro är den rekorderliga hushållerskan Emma Karlsson.

Anna Lenah Elgström

Den kloka Elsa är en hjärtskärande skildring av ett barns utsatthet. Det är en berättelse av sin tid men det finns ändå något tidlöst över dessa självupptagna vuxna som inte förmår se sina barn utan har fullt upp med sig själva. Just skildringen av modern Helena Holm är stark. Hon är oförstående och ibland rent av grym mot sin äldsta dotter och ändå kan man känna förståelse för henne där hon sliter med barnens dåliga hälsa, ekonomiska bekymmer och egna krossade förhoppningar. Det är inte alltid lätt att vara människa och Elgström serverar inga enkla sanningar. Det finns ett stråk av sorg genom hela texten, sorg över att det blev så illa fast det kunnat vara så bra.

Elgström skriver rappt och medryckande och jag ser redan fram emot nästa bok om Elsa: Elsa och kärleken.

Även Rävjägarn har läst Den kloka Elsa.

3 kommentarer:

Hermia sa...

Åh så roligt att återse Elsa! Har inser jag mycket vaga minnen av boken, trots att jag väl läste den på både längd och tvär när uppsats skrevs -97..

Ingrid sa...

Jag riktigt längtar efter att läsa om Elsa- jag har snart boken i min hand!

Petra Rhodin sa...

Hermia, det måste varit en utmärkt bok att skriva uppsats om: massor av intressanta trådar att dra i.

Ingrid, det är verkligen roligt att läsa om Elsa och jag ser fram emot att ta del av vad du har att säga om den.