torsdag 22 november 2012

Anna Lenah Elgström, Elsa i männens värld

Elsa har nu äntligen kommit till Stockholm för att förverkliga sin dröm om att måla. Modern har dock sin vana trogen satt käppar i hjulet och sett till att Elsa inte genast får börja studera på den målarskola hon önskar. Först skall hon gå en yrkesinriktad skola för teckningslärarinnor och mönster-konstruktörer. Allt för att undvika att hon konkurrerar med sin bror Olle.

Elsa rör sig dock i samma kretsar som brodern, bland artisterna, vilka om dagarna målar i dragiga ateljéer och om nätterna dricker, dansar och flörtar hej vilt. Elsa håller kontakten med slumsystrarna i Frälsningsarméen och får se ett och annat av stadens skuggsida. När så hennes välgörarinna från Uddebo, borgmästarinnan Rose Reenhuvud, dyker upp i Stockholm kommer Elsa även i beröring med stadens bättre bemedlade kretsar.

Elsa rör sig över hela samhällsskalan men passar liksom inte in någonstans, ständigt bär hon med sig den känsla av utanförskap som funnit med henne sedan barnsben. Mycket av det hon stöter på i Stockholm är skrämmande och då framförallt kärleken och dess följder. Hon ryggar tillbaka inför insikten om hur solkigt mötet mellan könen kan vara, vilket dock inte hindrar att hon till allmänt förtret gärna lägger sig i andras förhållanden.

Elsa kämpar med sitt måleri och för att hitta en plats i det tidiga 1900-talets utpräglat manliga värld där en kvinnas egna ambitioner - om de rör något annat än ett gott gifte - ses som otäckt okvinnliga. För att dryga ut sin kassa, vilken ständigt dräneras då hon ohejdat låter sig utnyttjas av alla som kan spela på hennes medlidande, börjar Elsa också börjar skriva krönikor i en dagstidning. Krönikor som väcker en viss uppståndelse med sitt personliga tonfall och direkthet.

Elsa upplever det som sker med en överväldigande intensitet och är på gränsen till hudlös mot omvärlden. Allting blir stort för henne, ofta för stort för att hon skall kunna hantera det. Hon kämpar för att navigera sig fram i staden och dess olika skikt med alla uttalade och outtalade koder. Visst finns det de som vill stötta Elsa, som kommer med goda råd och i all välmening försöker ordna för henne på olika sätt, men det görs grundat på förutfattade meningar om vad en ung kvinna borde tycka, känna och intressera sig för, inte utifrån Elsa själv.

Elsa är som sagt rädd för mycket men mest av allt för kärleken, dess kraft att bryta ned och skapa missämja, och aktar sig noga att trilla dit. Men så möter hon Kurt, sjömannen Olsson som visar sig vara den adliga officeren Louis von Louisin, och blir helt uppslukande förälskad. Kärleken går dock i stöpet och när Elsa i samma väva sviker sin vän Selina vars fyllbult till make misshandlar henne nästan till döds, blir det för mycket för Elsas redan överspända sinne och hon går ned sig i grubblerier och självförbråelser.

Elsa i männens värld är en osminkad skildring av tidens ideal och strömningar och vad de gör med människorna. Elgström skriver med inlevelse och glödande energi. Det är lätt att dras in i den värld hon beskriver, denna hårda och oförstående värld i vilken Elsa bryts ned trots alla sina goda föresatser och allt sitt slit.

Det slutar alltså inte lyckligt för Elsa. Dock finns det något ofullständigt över slutet: berättelsen bara upphör helt abrupt och det går inte att komma från tanken att Elgström inte var riktigt färdig med sin Elsa. Någon mer bok om henne blev det dock tyvärr inte.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag som ännu inte är klar med "Elsa och kärleken" känner att jag absolut måste beställa "Elsa i männens värld" också- å det snaraste. Så synd att författarinnan inte skrev klart...

Petra Rhodin sa...

Om du har glädje av de två första Elsa-böckerna skall du absolut läsa denna! Som roman är det den mest helgjutna av de tre; dramaturgin, språket, karaktärerna, allt.

Att boken hade vunnit på att Elgström vågat lita lite mer på läsaren och lugnat sig ett grand med alla analyser och förklaringar får man ta.

Det är verkligen synd att Elgström inte skrev mer om Elsa. Det är så snopet att bara lämna henne så där helt abrupt och man undrar verkligen hur det kunde ha gått för henne.

Det är så roligt att du också intresserar dig för Elsa och jag ser verkligen fram emot att läsa vad du tycker om Elsa och kärleken.