fredag 21 december 2012

Being unwanted isn't exactly a new thing for me

När vi var på biblioteket här om dagen snappade dottern åt sig filmen Breaking dawn, del 1. Det är fjärde filmen av fem baserade på Stephenie Meyers Twilight-böcker. Från elva år stod det på omslaget men att låta min elvaåring se filmen ensam ville jag inte och att se den tillsammans visade sig riktigt trevligt. Ingen av oss har läst böckerna eller sett de tidigare filmerna, men det var inte svårt att hänga med för det.

Människan Bella gifter sig med vampyren Edward, till varulven Jacobs stora sorg. Redan under smekmånaden händer det som inte skulle kunna hända: Bella blir gravid. Fostret växer snabbt och suger helt musten ur modern. Vad det är för en slags varelse hon bär på är det ingen som vet och frågan är om Bella ens kommer att överleva graviditeten. Både Edward och Jacob är förtvivlade och urgamla konflikter mellan vampyrer och varulvar väcks till liv.

Jag hade bara vaga uppfattningar om vad Twilight-sagan var för något och får erkänna att förväntningarna var minst sagt låga, vilket hade den fördelen att jag kunde upptäcka att det ju inte alls var så illa.

Twillight-sagan har fått kritik för stereotypa könsroller, att kvinnorna är passiva och männen aktiva. I Breaking dawn ligger Bella mest på en soffa och blir mer och mer utmärglad allt eftersom barnet växer i henne medan Edward och Jacob försöker hitta lösningar, men det var inte mycket att hänga upp sig på.

Värre var att de dragit ut filmen på 112 minuter. Hälften hade räckt gott och väl. Men det hindrar inte att det fanns ett par riktigt bra scener, som när Jacob i sin varulvskepnad går emot flockens ledare Sam i en tvekamp med mer subtila uttryck än vad man ofta får se på (barn- och ungdoms)film. Synd bara att de skulle morra fånigt hela tiden. Vilda vargar är tystare och värdigare i sitt sociala samspel. Över huvud taget var det inte överdrivet mycket våld. Några vassa replikskiften hade de också fått med. Och även om det var långdraget så var det välgjort.

Familjens filmkvällar är på väg att lämna barnfilmerna för ungdomsfilmerna och det är riktigt roligt. Med barn i huset får man ta del av mycket man annars inte skulle kommit i kontakt med. Två filmer till i Twilight-serien är redan inlånade och kommer att ses under helgen. I kväll blir det dock Bron till Terabitia, baserad på boken Det hemliga landet av Katherine Paterson som fick priset till Astrid Lindgrens minne 2006.

Men först skall vi koka knäck.

Inga kommentarer: