måndag 10 december 2012

Blå Eld

Servisen Blå Eld blev formgivaren Hertha Bengtsons genombrott. Hon började som mönstertecknerska på Rörstrand 1941 och profilerade sig snart med sina djärva och nyskapande idéer. Blå Eld var resultatet av nästan fem års experimenterande: de till synes enkla formerna var inte så enkla att tillverka och koboltoxiden i den blå glasyren bildade syrgasblåsor vid bränningen. Det senare löste man dock så småningom genom att bland kobolten med aluminiumoxid.

Blå Eld börja tillverkas 1949 och slog igenom stort redan 1950. Servisen sågs som modern och stilfull tack vare sin okonventionella form och färgsättning - man äter på det vita och serverar från det blå. Materialet är blå- och vitglaserat flintgods med fiskbensmönstrad relifdekor. Fiskbensmönstrad enligt Rörstrands beskrivning men jag tycker mer det liknar veteax. Vackert är det hur som helst.

Flintgods är tyvärr lätt att nagga och minsta spricka missfärgas genast, men den servis från tidigt 1950-tal som vi just har fått i gåva är i mycket fint skick, trots flitigt användande. Sedan tidigare har vi en tekanna ur serien som förgyller eftermiddagarnas testund.

4 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Jag har den också; eller rättare sagt mycket spridda delar av den; Ärftligt. Snygg!

Petra Rhodin sa...

Snygg var ordet.

Och den kommer att bli fortsatt flitigt använd.

Ingrid sa...

Det är en otroligt vacker servis och för mig väcker den många minnen... det vita mot det blå- det är ovanligt. Kontrasten blir så stark och det är nästan så att man glömmer att dricka sitt te när man sitter där med kopp och fat....

Petra Rhodin sa...

Kontrasten är slående och det är roligt att Rörstrand vågade satsa på något så annorlunda. Och det håller än.