tisdag 25 december 2012

Timmarnas dans


I Maria Gripes Agnes Cecilia spelar Amilcare Ponchiellis "Timmarnas dans" ur operan La Gioconda en viss roll. Föräldralösa Nora flyttar med sin nya familj in i en våning i ett gammalt hus och snart börjar det hända sällsamma saker då någon försöker kontakta henne från en annan tid. En dag får Nora se en flicka som dansar till "Timmarnas dans" spelat på ett piano. Kanske tänkte sig Gripe att det lät ungefär så här (det räcker gott att lyssna på de första 47 sekunderna):


Och ja, om någon råkar börja nynna på Cornelis Vreeswijks "Brev från kolonien" är det inte konstigt alls. Vreeswijk lånade melodin av Allan Sherman som i sin tur hämtat den från Ponchielli och vips fick vi en svensk klassiker.

En mer fyllig version av "Timmarnas dans" finns här, med dans (och det är väl värt att lyssna på alla tio minuterna):


Vi har nu haft högläsning av två av Gripes böcker - Agnes Cecilia och Pappa Pellerins dotter - och till min stora glädje vill barnen gärna höra mer. Men först vill de ha något mer äventyrligt. Kanske blir det något av Katherine Paterson då filmen Bron till Terabitia baserad på hennes bok Det hemliga landet föll dem på läppen.

Inga kommentarer: