söndag 13 januari 2013

Äggost


En favorit här i huset till jul, påsk och midsommar, och resten av året med för den delen, är bohuslänsk äggost. Äggosten har gamla anor och det första kända receptet finns i en dansk kokbok från 1600-talet.

Grundreceptet är enkelt: 3 liter "gammaldags" mjölk, 1/2 liter filmjölk och 7 ägg. Om man inte får fatt i mjölk med naturlig fetthalt går det bra att ta 2,8 liter standardmjölk och 2 dl grädde istället. Alla ingredienser vispas samman i en stor tjockbottnad kastrull och sedan är det bara att värma och röra och vänta på att det skall skära sig. I recepten brukar det stå att man skall ha låg värme men jag har hellre högsta värmen på och röra hela tiden. Så snart det skär sig drar man kastrullen av värmen och väntar ett par minuter så att ostmassan får stabilisera sig. Med hjälp av en hålslev öser man upp ostmassan i en äggostform som står över en bunke i vilken vasslen kan rinna av. Gillar man sött kan man varva ostmassan med socker, exempelvis 1 tesked vanlijsocker och 2 matskedar socker. Sedan täcker man med platsfolie och låter äggosten rinna av i kylen över natten. Stjälp upp, strö över lite kanel och äggosten är färdig att servera.

Äggost serveras med fördel tillsammans med inlagd sill, med klar lag. Eller så äter man äggosten som dessert med varma björnbär. Riktigt, riktigt gott!

Vasslen går för övrigt utmärkt att baka bröd på

Äggostformar
Förr gjordes äggostformarna av trä, ofta med fina mönster. Vi har en hängande på väggen i köket men den är bara till prydnad. För att formen inte skall spricka är den väl indränkt i linolja vilket skull sätta smak på åtminstone de första tjugo äggostarna man gjorde i den. Att formen spricker är just problemet med träformarna. Istället använder vi en äggostform i plast, mycket praktisk. I gömmorna finns också en form i metall som min farmor gjort hål i själv med en spik. Har man ingen äggostform går det bra med ett durkslag.

PS: Grundreceptet är det vi använder i vår familj, det går att finna många varianter och tvisten om bästa proportioner mellan mjölk, ägg och fil lär aldrig kunna lösas då det är en fråga om tycke och smak.

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Jag har bara en gång smakat denna fantastiska rätt men smakminnet finns kvar.

Petra Rhodin sa...

Det är bara att experimentera hemma i köket :).