söndag 27 januari 2013

Bofinkhona med klumpfot

Bofinkar brukar dra sig söderut över vintern men i år har vi så gott som dagligen haft besök av en bofinkhona. Hennes fötter är klumpiga och hon skuttar inte fram som de andra småfåglarna utan går med stora kliv. När hon står stilla lyfter hon hela tiden på fötterna som om hon fryser eller har ont. Hon kan sitta på grenar om de är något så när kraftiga - tunna grenar får hon inte grepp om.

Foto: Johan Rhodin
Vi hade aldrig vare sig sett eller hört talas om något liknade förut så för att få veta mer om vad som kunde hänt med bofinkhonan vände vi oss till Göteborgs naturhistoriska museum och fick följande intressanta svar från naturvårdsintendent Leif Lithander:
Bofinkhonan har tyvärr med all sannolikhet drabbats av tumörer orsakade av ett papillomvirus. Anledningen till att hon är kvar på vintern är att hennes kondition är nedsatt av sjukdomen. Hon har helt enkelt inte orkat flytta. Viruset överförs vid direktkontakt mellan fåglar så det finns viss risk för smittspridning vid fågelbord. Sjukdomen är dessutom obotlig så det finns inget att göra.
Tråkigt med sådana besked men man får inte glömma att det rör sig om naturliga processer. Nästa steg i skeendet är att sparvhöken ändar hennes lidande och på köpet hindrar vidare smittspridning. Rovfågeln får ett välbehövligt skrovmål i vinterkylan och drabbas själv inte av sjukdomen.
Vi får se hur länge bofinken blir kvar här innan höken eller grannkatten tar den. Man lär sig nya saker hela tiden, vissa dock sorgligare än andra.

Inga kommentarer: