fredag 4 januari 2013

Läskigt gulligt

Idag var dottern och jag på Göteborgs konstmuseum och såg en utställning med skulpturer av Klara Kristalova. De flesta i glaserad keramik, ett material som i sig ger ett gulligt intryck med sin glansighet och skörhet, vilket inte hindrar att många av skulpturerna var "läskiga" som dottern sa. Och nog fanns där mycket mörkt och ledset, tomma ögon och allmän upplösning, men även humor, eftertanke och rent och skärt sköna ting.

Djur, sagomotiv och unga flickor dominerar och särskilt fastnade jag för Kristalovas parafras på ett av Goyas grafiska blad: "När förnuftet sover".

Francisco José de Goya, När förnuftet sover, grafiskt blad

Klara Kristalova, När förnuftet sover (efter Goya), glaserad keramik
I en video säger Kristalova att hon ville uppnå en balans mellan det otäcka och det gulliga, ville ta udden av det mörka, och speciellt mörk uppfattar jag inte hennes skulptur, snarare fridfull. Flickan har nog inte ont av sina drömmar om djur och det söta rådjurskidet som ligger vid hennes fötter - utanför bilden - känns inte som något direkt hot. Möjligen att mängden och tyngden av alla dessa fantasidjur skulle störa, men någon mara är det knappast frågan om. Kanske kunde man snarare önska lite mer svärta, om det nu är balans man vill ha.

Ett par skulpturer i brons finns också med på utställningen, bland annat "Koltrast" som Kristalova gjorde efter att ha läst Martina Lowdens bok Allt och funderat kring vad det innebär att vara ung.

Klara Kristalova, Koltrast, brons
Utställningen pågår till 3 februari och för den intresserade finns mer att läsa på museets hemsida.

Inga kommentarer: