torsdag 17 januari 2013

Swedenhielms

I november 1934 spelade Ingrid Bergman med i Swedenhielms, hennes tredje film inom loppet av ett halvår. Bergmans debutfilm Munkbrogreven hade ännu inte haft premiär men hon hade ändå redan gjort sig känd i Stockholms filmbransch som en glad och vänlig nykomling. En skådespelerska som utan bekymmer lärde sig sina repliker utantill och aldrig klagade över omtagningar och strapatser. Bergman tyckte att allt inom filmen var intressant och när hon i Swedenhielms fick spela mot sin idol Gösta Ekman var lyckan stor.

Gösta Ekman och Ingrid Bergman i Swedenhielms
Swedenhielms regisserades av Gustaf Molander och bygger på en pjäs av Hjalmar Bergman. Temat var populärt inom europeisk dramatik: en rik familj med aristokratiska pretentioner förlorar sina pengar men inte sin smak för lyx och flärd. I familjen Swedenhielm har fadern dessutom yrkesmässiga ambitioner. Fadern, spelad av Gösta Ekman, är vetenskapsman och drömmer om att få Nobelpriset vilket skulle ge både ära och nödvändigt ekonomiskt tillskott till familjens kassa. Hans tre vuxna barn, spelade av Tutta Rolf, Björn Berglund och Håkan Westberg, är bortskämda, nyckfulla och fåfänga. Familjen hålls ihop av hushållerskan Märta Boberg, underbart spelad av Karin Swanström i storform. Ingrid Bergman spelar en liten roll som fästmö till en av sönerna Swedenhielm och som procentare ser vi Sigurd Wallén. En imponerande uppställning skådespelare med andra ord och Swedenhielms visade sig vara en riktigt trevlig salongskomedi.

Hjalmar Bergman skrev sin pjäs 1923 men temat är fortfarande aktuellt: även idag går smaken för flärd inte alltid hand i hand med de ekonomiska förutsättningarna och det goda livet levs gärna på kredit, även om papperslapparna hos procentarna har bytts ut mot kreditkortsföretagens fakturor.

Inga kommentarer: