söndag 27 januari 2013

Valborgsmässoafton

I går blev det ännu en film med Ingrid Bergman: Valborgsmässoafton från 1935 i regi av Gustaf Edgren. Filmen tar sin utgångspunkt i den brännande nativitetsfrågan och var en för sin tid djärv historia - i filmen skildras otrohet med viss förståelse - och den släpptes inte i USA förrän 1941 då censuren klippt om den ordentligt.

Ingrid Bergman och Lars Hanson i Valborgsmässoafton, 1935
Tidningsmannen Fredrik Bergström (Victor Sjöström) engagerar sig djupt i frågorna kring de minskande födelsetalen och det tilltagande ointresset för att bilda familj. Själv är han far till sju barn varav den yngsta, Lena (Ingrid Bergman) går och blir förälskad i sin chef Johan Borg (Lars Hanson). Direktör Borg lever i ett kärlekslöst äktenskap och är starkt dragen till sin sekreterare.

När Borgs hustru Clary (Karin Kavli) blir gravid vänder hon sig till en kvacksalvare och gör abort utan att berätta det för sin man. En utpressare dyker upp och hotar att avslöja hennes hemlighet om hon inte betalar honom. Clary berättar då för Johan som blir mycket upprörd, både över aborten och över att hon gått bakom hans rygg. Under ett handgemäng med utpressaren skjuter Clary denne. Johan flyr utomlands för att komma bort från hustrun och skandalen, men Lena väntar troget där hemma.

Det är ett imponerande spel från flera håll och Ingrid Bergman gör riktigt bra ifrån sig i en roll som lätt skulle kunna bli banal men som hon gör äkta och engagerande. Valborgsmässoafton är berättad i korta, kärnfulla scener och med fint foto av Martin Bodin.

Inga kommentarer: