måndag 18 februari 2013

Dollar

Efter ett friår från filmen, då Ingrid Bergman spelade teater och förlovade sig med tandläkaren Petter Lindström, var det så dags för Dollar 1938. Återigen var det Gustaf Molander som stod för regin och manuset byggde på en pjäs av Hjalmar Bergman.

Ingrid Bergman och Georg Rydeberg i Dollar
Skådespelerskan Julia Balzar (Ingrid Bergman) och hennes make, industrimannen Kurt Balzar (Georg Rydeberg) umgås med två andra välbärgade par och roar sig med att kärleksintrigera med varandra. Under en resa till fjällen där de möter den rika amerikanskan Mary Jonston (Elsa Burnett), vilken Kurt hoppas skall satsa pengar i hans företag, ställs de inblandades kärleksintriger på sin spets när Sussi Brenner (Tutta Rolf) blir övertygad om att hennes make Louis Brenner (Kotti Chave) älskar Julia. Sussi ger sig ensam ut på skidor och överraskas av en snöstorm. Hon hittas av några samer och förs svårt medtagen tillbaka till fjällhotellet. Efter några ytterligare förvecklingar och uppträdanden kommer alla på att de ju egentligen älskar sina respektive makar och allt slutar lyckligt.

En fånigare komedi får man leta efter och Dollar är bottennappet bland Ingrid Bergman-filmerna så här långt. Det är helt enkelt omöjligt att intressera sig för dessa tarvliga och uppblåsta människor. Bättre då att njuta av miljöer, kostymer och frisyrer och konstatera att folk var stiligare förr, åtminstone på film.

Inga kommentarer: