onsdag 12 juni 2013

Sorkar och pioner

En liten rosenbuske och två fjärilsbuskar dog under vintern. De hade släppt från marken och var snustorra, inte minsta liv kvar i dem. Av de femtiotal lökar som fanns i samma land blev det två tulpaner. Vi utgick från att det var den långa vintern som knäckt dem, men så fick vi syn på runda hål i marken kring rabatten. Och när vi lyfte på den stora stenen som ligger mitt i rabatten fanns det en gång under den. Sorkar gräver sina gångar alldeles under markytan så det var enkelt att följa gångarna - bort till den stora klätterrosen i äppelträdet! Även den var helt förtorkad och bara att klippa ned.

Söta men ovälkomna i trädgården. Lånad bild.
Sorkar lever på rötter och lökar, men de äter också frön och risken finns väl att vårt idoga matande av småfåglarna även gynnat sorkarna. Efter att ha stoppat ned pellets som skall lukta illa för sorkar i alla hål vi kunde hitta så tycks sorkarna ha flyttat - vi har inte sett till några nya hål på ett par veckor och håller tummarna för att de stuckit för gott.

Än så länge vågar vi inte sätta något nytt i den drabbade rabatten så pionerna som sorkarna lät bli ser lite ensamma ut. Pionerna flyttade vi förresten för ett par år sedan. De stod på en undanskymd plats i trädgården och trots alla varningar om att pioner är svåra att flytta gjorde vi ett försök. Det blev riktigt lyckat: så präktigt som de blommade i år har de aldrig gjort förut.

Pioner

Inga kommentarer: