söndag 21 juli 2013

Skulptur i Pilane 2013

Även i år visas skulpturer i fårhagen i Pilane, denna fina plats som jag åter känner mig kallad att påpeka är värd ett besök i egen rätt. Men skulpturerna gör ju sitt till förstås. I år går utställningen i lekfullhetens tecken och det första verket på rundan är en stor leksaksbil, formgiven av Jan Järlehed för Brio under tidigt 1960-tal. Röd, blank och gedigen.

Briobil
Claes Eriksson, mest känd från humorgruppen Galenskaparna, bidrar tillsammans med Rolf Allen med en legosoldat byggd av lego och, tillsammans med Johan Eyssen, tre telefonkiosker vilka ringer när man öppnar dörren. Lyfter man då på luren får man höra olika sketch-samtal av Eriksson. Årets höjdpunkt enligt dottern.

En himla många telefonsamtal

Uppe på en bergtopp med fantastisk utsikt över så väl skärgården utanför som kulturlandskapet innanför har Cleas Hake ställt en stol och en lampa gjorda av brons och skapat en Läsvrå med utsikt. En trevlig installation som dessutom för det goda med sig att den lockar besökarna att ta sig upp på berget.

Läsvrå med utsikt

Ett par rejäla verk av bohusgranit finns med även i år. Per Agelii har gjort en svampkulle med ett par sniglar till, de senare för tankarna till lekskulpturer och passar bra in på lektemat.

Svampkullen
Karl Chilcott bidrar med en port av bohusgranit som samspelar fint med det omgivande kulturlandskapet.

Porten

Mindre lekfullt, men kanske det som (tyvärr) gör starkast intryck, är förödelsen efter anläggningsmaskinerna som användes vid uppförandet av förra årets tempelskulptur av Zhang Huan. Av skulpturen finns bara fundamenten kvar, men de djupa såren i den känsliga naturen tycks inte ha läkt det minsta. Bedrövligt att man inte visar mer omsorg om det landskap som är så viktigt för att göra Skulptur i Pilane till det fina och speciella konstevenemang det faktiskt är.

Foton: De fyra översta har jag tagit själv och det nedersta av Porten är lånat från Skulptur i Pilanes hemsida.

Inga kommentarer: