måndag 27 oktober 2014

Konst på slottet

I helgen unnade J och jag oss en tur till Thorskogs slott. På det hela mycket trevligt, med god mat i fin miljö. Före middagen fick vi höra en både intressant och underhållande föreläsning om slottets och dess upphovsman Petter Larssons historia. Det ihärdiga regnandet gjorde att vi höll oss inomhus och hade gott om tid att beskåda den vackra inredningen med tillhörande konst.

Thorskogs slott i sommarskrud.

Thorskogs slott byggdes 1892 och Petter Larsson inredde sitt nya hus ståndsmässigt. Efter att sonen Eskil festat upp arvet och hans änka tvingats sälja slottet, skingrades dock föremålen allteftersom. Till en början genom att nödvändiga renoveringar betalades med möbler och tavlor istället för reda pengar, och till sist genom en exekutiv aktion. Det mesta hamnade dock i trakten och när den familj som ägde slottet på 1970-talet tog som sin uppgift att rädda den då tämligen förfallna byggnaden började föremålen återkomma, både möbler och konstföremål, och idag är inredningen i princip den samma som på Petter Larssons tid.

I salongerna finns många fina 1800-talsmålningar, både landskap och porträtt, bland annat en kopia av Henry Reaburns Den skridskoåkande prästen. Originalet finns på National Gallery of Scotland i Edinburgh, men även kopian på Thorskog, om än lite mörk och krakelerad, är verkligen något att se. Blir dock riktigt sugen på att åka till Skottland och titta på originalet.

 Henry Reaburn, The Reverend Robert Walker skating on Duddingston Loch, 1975

Inga kommentarer: