fredag 10 oktober 2014

Omläsning av Fröken Smillas känsla för snö

För att få plats med alla böcker - vi har notoriskt svårt att göra oss av med böcker i det här huset - stoppar vi dem lite där de råkar får plats. Bokhyllor har tryckts in både på vinden och i några av de småkammare som det finns gott om på underliga ställen i gamla hus. När böckerna väl hamnat i en sådan hylla glöms de liksom gärna bort och är efter en tid redo att återupptäckas. En dag när jag kikade in i den lilla kammaren vid skorstenen på övervåningen hittade jag en hel rad med böcker av Peter Høeg. Det var si så där tjugo år sedan jag läste Høeg så det kunde ju vara dags igen, tänkte jag och plockade fram Fröken Smillas känsla för snö.

Smilla Qaavigaaq Jaspersen bor i Köpenhamn, ensam, barnlös och allmänt avog mot allt och alla. Med en inuitisk mamma och en dansk pappa har hon både en grönländsk och en dansk sida i sig, sidor som hon inte får ihop och som leder till ett rastlöst liv i ständigt spänningstillstånd. I samma hus som Smilla bor pojken Esajas med sin nedsupna mor. Smilla och Esajas blir vänner och när Esajas en dag hittas död efter att ha fallit från ett tak lämnar hans öde inte Smilla någon ro. Hon har sett Esajas fotavtryck i snön på taket och hennes känsla för snö säger henne att polisens förklaring om att det skulle röra sig om en olyckshändelsen inte kan stämma.

Smilla börjar nysta i fallet och hennes efterforskningar leder in på en brutal väg kantad av kolonialt förtryck, begär efter pengar och mycket, mycket våld, lite väl mycket för min smak. Men det är spännande och välskrivet. Och tankarna kring den skada en ny och för människan dödlig parasit skulle kunna orsaka är skrämmande aktuella.

Inga kommentarer: