torsdag 4 december 2014

Årets grafikportfölj har kommit!


Så har årets portfölj från Föreningen för grafisk konst (FfGK) kommit med posten och det är alltid lika roligt att öppna denna tidiga julklapp.

I ett gammalt skåp tillhörande Konsthögskolan i Stockholm fann konstnären Jordi Arkö för några år sedan färdigskurna trästockar av olika konstnärer, bland andra Ottilia Adelborg. En av dessa stockar har nu använts för att trycka upp en ny upplaga av Adelborgs "Ridande dalkulla". Trycket har gjorts på handgjorda konzopapper från Japan, som legat i FfGK:s gömmor i över 80 år. Resultatet är fantastiskt fint och det är så härligt att det finns krafter som ser till att skatter som Adelborgs dalkulla får komma fram i ljuset. Bilden har tidigare endast funnits i några få provtryck från 1905, men nu finns den i 250 nya exemplar.


Ottilia Adelborg (1855-1936) var konstnär, författare och "bilderbokskonstnärinna", det vill säga barnboksillustratör. Hennes mest kända barnbok är Pelle Snygg och barnen i Snaskeby från 1896. Adelborg illustrerade även böcker för vuxna och var en engagerad hembygdsvårdare.


Ett annat verk vi verkligen fastnade för i årets portfölj var Gunilla Widholms "Svartrötter". Det finns något mystiskt och suggestivt i Widholms enkla knippe med svartrötter mot helsvart bakgrund, och en sugande tyngd som drar blickarna till sig. "Svärtan är grafikens själ. Det är genom svärtan bladet lever." skriver Jan af Burén i sin presentation av verket och det stämmer verkligen in på "Svartrötter".


Alla verk i 2014 års portfölj kan ses på FfGK:s hemsida.

Inga kommentarer: