måndag 22 december 2014

Stina Forssell, Ur trädgården

Stina Forssell (1906-1970) föddes i Skellefteå och växte upp i Uddevalla. För att utveckla sin talang för måleriet flyttade hon till Stockholm för att gå på Konstakademin. Hon bodde sedan omväxlande i Stockholm och på Österlen där hon hade ett sommarhus.

Forsell målade mycket och kunde försörja sig på sin konst, dels genom de beställningar hon fick, dels genom illustrationer för olika tidskrifter. Hon målade landskap och interiörer, stilleben och porträtt, men någon separatutställning blev det aldrig. Efter sin död kom 650 av hennes teckningar och målningar att genom testamente tillfalla Bohusläns museum.

Över helgerna visas några av målningarna ur samlingen som har koppling till trädgård. I alla fall enligt programmet, vet inte om jag riktigt håller med, men det spelar mindre roll då det som visas är fint måleri, trädgårdsanknutet eller ej.

Från akademitiden visas studier av penséer och rosor. Ett rosstilleben har dessutom tryckts på en stor duk med fantastisk effekt. 

Rosstilleben av Stina Forssell

Från Stockholmstiden visas interiörer från Forssells lägenhet på Drottninggatan. Strama, arkitektoniska målningar, med mycket ljus. Målningarna från Österlen är mjukare i linjerna och visar somriga trädgårdar och blanka studier av äpplen och lökar.

Det är ett fint litet urval av Forssells verk som visas och jag hoppas att många som har vägarna förbi Uddevalla passar på att gå in och njuta. Dock tycker jag nog att omfattningen på utställningen är lite väl snålt tilltagen och jag hoppas att Bohusläns museum snart visar fler verk ur sin Forssellsamling.

Utställning pågår till 6 januari.

Inga kommentarer: