söndag 18 januari 2015

Glada änkan

Igår var vi på biografen här i Kungälv och såg operetten Glada änkan som sändes direkt från The Metropolitan Opera i New York. Det var första gången vi såg opera på detta vis och både bild och ljudkvalitet var utmärkt. Men framförallt var det en enastående föreställning.

 Renée Fleming och Nathan Gunn

Glada änkan är en romantisk komedi i tre akter med musik av Franz Lehár. Den uruppfördes i Wien 1905 och gjorde omedelbart succé. Handlingen utspelar sig i Paris och på det fiktiva furstendömet Pontevedros ambassad är det bal. Hedersgäst är den stormrika änkan Hanna Glawari. Pontevedro står på ruinens brant och ambassadören Baron Zeta är rädd att änkan skall gifta sig med en fransman och ta sina pengar med sig. För att säkra pengarna försöker Zeta para ihop Hanna med ambassadrådet Danilo Danilovitch. Det visar sig att Hanna och Danilo varit förälskade i ungdomen, men att Danilos familj då vägrat låta honom gifta sig med en fattig bondflicka. Nu är Hanna rik och Danilo vill inte gifta sig för pengar, och att högt säga att han fortfarande älskar henne sitter långt inne.

Ambassadör Zeta har huvudet fullt av pengar och när han ser sin hustru Valencienne flirta med den franske adelsmannen Camille de Rosillon missar han de starka känslorna och antar att hon försöker förmå fransmannen att öppna plånboken för Ponteverdis fromma.

Kelli O'Hara och Alek Shrader

Föreställningen var som sagt enastående. Renée Fleming som Hanna och Nathan Gunn som Danilo är proffs ut i fingerspetsarna och Thomas Allen som Baron Zeta visade att gammal är äldst. Bland dessa stora stjärnor lyste ändå Kelli O'Hara som Valencienne lite extra, skickligt flankerad av Alek Shrader som Camille. Lehárs fina musik kom verkligen till sin rätt. Och kostymerna var fantastiska - det gick inte att se sig mätt på alla vackra tyger och fina snitt. Precis som det skall vara i en föreställning som utspelar sig under la belle époque.

Möjligheten att på detta vis få njuta av opera från de stora husen ute i världen kommer vi absolut att ta tillvara fler gånger.

Inga kommentarer: