tisdag 17 februari 2015

Är vintergäcken giftig?


Vintergäck, Eranthis hyemalis

När jag läste Karin Berglunds Med fingrarna i jorden hajade jag till när hon om vintergäcken skrev att den är "mycket giftig" och förde den till samma giftgrupp som stormhatten. Det lät ju onekligen oroväckande när man har både barn och hundar i trädgården.

Vare sig i någon av mina trädgårdsböcker eller i Nationlencyklopedin står emellertid någonting alls om att vintergäcken skulle vara giftig, och lite ytterligare efterforskningar visar att stormhattens gift är akonitinin medan det gift som man möjligen kan finna i vintergäck är anemonin.

På Giftinformationscentralens hemsida skriver de om vintergäck att: "Växten, speciellt rotknölen, innehåller ämnen som kan påverka hjärtat. Inga förgiftningar kända." Och det får avgöra saken. Det tycks riskfritt att ha vintergäck i trädgården och de rara små växterna får fortsätta att breda ut sig bäst de vill.

2 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

inget att oroa sig för, det finns inga fall av barn som skadat sig i Sverige på giftiga växter på över 50 år (men drygt 400 barn får åka till sjukhus varje år för att de druckit tändvätska). Vi satsar på helt fel saker... Redan en 2-åring förstår vad man säger... och 1-åringar lämnar man inte ensam.

P.S.
jag har fyra barn och snart fyra barnbarn ♥ vi har både stormhatt och gullregn i vår trädgård. Och mycket frukt och bär!

Petra Rhodin sa...

Ja, som tur är verkar det krävas mycket för att någon skall komma till skada. Och någon egen hjärtmedicin av vintergäcksknölar tänker vi avstå från att koka :).