fredag 6 februari 2015

Fredagsbilden 1506

Hans Holbein, Ambassadörerna, 1533

Efter den uppslukande läsningen av Hilary Mantels böcker om Cromwell kan jag inte låta bli att hålla mig kvar ännu en stund i 1500-talets England och en av alla de intressanta personer som där omnämns, nämligen målaren Hans Holbein.

Holbein (1497-1543) var från en tysk målarsläkt och fick tidigt framgång med sina arbeten för boktryckarna i Basel där han hade sin ateljé. Oron i samhället som skapades i reformationens kölvatten fick dock Holbein att 1526 söka sig till England och under ett par år blev han flitigt anlitad som porträttmålare i kretsen kring Thomas More. Holbein återvände sedan till sin verkstad i Basel, men marknaden syntes bättre i England och 1532 återvände han. De flesta av hans tidigare vänner var nu döda, men småningom fick han möjlighet att visa sina verk för kung Henrik VIII och kom att bli en mycket uppskattad hovmålare.

I Ambassadörerna porträtteras den franske ambassadören i England, Jean de Dinteville tillsammans med sin vän biskopen av Lavaur, Georges de Selves. Porträttet innehåller de traditionella attributen för att visa att här har vi att göra med lärda män, som en jordglob, ett solur, en luta, en bok och flera vetenskapliga instrument. Det förvridna kranium som Holbein placerat i förgrunden ger spänning åt målningen, först för att det inte alls är självklart vad det är han målat dit, och sedan påminnelsen om att även de mest uppburna och framgångsrika av män är dödlig

2 kommentarer:

Hermia sa...

Tack för fin utvikning i ämnet!

Petra Rhodin sa...

Så roligt att du uppskattade den. Det går liksom inte att låta bli att bli lite insnöad på epoken efter att ha läst Mantels romaner.