tisdag 7 april 2015

En häst är en häst är en häst, Mimers konsthall

Hästar har i långa tider inspirerat konstnärer av många olika anledningar och resulterat i verk med vitt skilda uttryck. Många är de hästar som målats och ristats, gjutits och huggits fram. Och som inbiten hästälskare är det alltid lika spännande att ta del av resultatet.

På Mimers konsthall ställer nu under våren nio konstnärer från Västsverige ut verk med hästanknytning, i allt från papiermaché och brons till oljemålning och textil applikation.

Anna Gärberg, ur Flock, glaserat stengods

Anna Gärberg visar några av sina underbara hästhuvuden i stengods. Första gången jag såg hennes keramik på ett galleri på Tjörn för ett par år sedan blev jag helt betagen och känslan var den samma nu. Speciellt de små glaserade hästhuvudena är så fina och hästaktigt uttrycksfulla att jag får gåshud.

 Thord Tamming, Vilande häst, brons

Thord Tamming hämtar tydlig inspiration från stora arbetshästar till sina kraftfulla bronsskulpturer i olika storlekar. Den lilla skulpturen Vilande häst fångar så fint en häst som vilar tryggt och avslappnat, det måste var en ung häst, tänker jag, som just har nått ordentlig styrka i kroppen men fortfarande kan ligga och vila så bekymmerslöst.

 Sven Hellqvist, Danskern, olja

Som ung arbetade Sven Hellqvist som stallpojke och började tidigt teckna hästarna i stallet. Under sitt långa konstnärsliv återkom han ofta till hästar av olika slag och målade många hästporträtt i klassisk stil. Hästarna är gärna målade mot en mjuk bakgrund som ger ett rofyllt intryck och framhäver själva hästen.

Utställningen pågår till 22 april och är väl värd ett besök.

Inga kommentarer: