tisdag 23 juni 2015

Hilary Mantel, Giving up the Ghost

Flickan Hilarys uppväxt är kantad av motgångar och framlevs i skuggan av vuxna uppslukade av sina egna bekymmer. Hennes rika fantasiliv och orubbliga ovilja att underkasta sig vad hon uppfattar som meningslösa påbud från vuxna som varken förstår sig på eller ens tycker om barn blir både en livlina och ett ok.

Tiden går, flickan blir kvinna och livet börjar arta sig. Hon möter sin blivande make och börjar studera vid universitetet. Men i övre tonåren kommer även smärtorna, tröttheten och oron krypande, och det blir bara värre och värre. Till slut ser hon sig tvungen att söka läkare och det blir inledningen till år av arrogant bemötande och plågsam felmedicinering. När väl hon får en riktig diagnos har sjukdomen gått så långt att de ingrepp som krävs leder till både fetma och ofrivillig barnlöshet.

Hilary Mantels Giving up the Ghost - a memoir är helt befriad från det slentrianmässiga redovisande av allehanda triviala förehavanden som så lätt tynger en självbiografi. Mantel går rakt på väsentligheterna och skriver med en fin och ömsint blick för så väl barnets utsatthet som styrka. Vårdens arrogans och åren av onödiga lidande som blev resultatet är starkt skildrat, liksom längtan efter den dotter som aldrig fick bli.

Boken finns översatt till svenska med titeln Skuggan av ett liv.

Inga kommentarer: