tisdag 14 juli 2015

Denise Grünstein på Strandverket Konsthall


Södra Strandverket på Marstrand byggdes på 1850-talet till skydd för Marstrands hamn och dess kanonbatterier kunde riktas både mot Albrektsunds kanal och södra hamninloppet. På 1880-talet lades den fasta verksamheten ner och byggnaderna kom att utnyttjas av först Skeppsgossekåren och senare Marinen. Idag inrymmer de vackra byggnaderna en konsthall och ett café.

Under sommaren visas foton av Denise Grünstien på konsthallens övervåning och det är med pirr i magen jag går upp för den mjukt slitna stentrappan för att äntligen få se några av hennes verk i storformat. Och det visar sig vara precis så magnifikt som jag hoppats. Stora och klara riktigt tronar fotona längs de gamla stenväggarna och den grovkorniga miljön lyfter fint fram den särpräglade perfektionismen och glansen i Grünsteins bilder.

Denise Grünstein, Head Hunter

Utställningen går under namnet In Transit och omfattar foton från flera av Grünsteins serier, från ett porträtt av Anita Ekberg från 1994, det enda porträttet på utställningen, fram till verk ur serien 1866 tagna inne på Nationalmuseum under pågående renovering.

Denise Grünstein, Looking at the Overlooked
Frånsett fotot av Ekberg är modellernas ansikten dolda bakom masker eller hår. Ansiktet är en självklar utgångspunkt för blicken när man står inför en bild av en människa, speciellt när hela kompositionen signalerar porträtt, och när just ansiktet är bildens blinda fläck framträder kroppsformer, kläder och bakgrund på ett både klargjort och gåtfullt vis. Modellen blir en självklar del av helheten och kompositionerna öppnar för många tankar och tolkningar.

Denise Grünstein, Tied

På utställningen finns även tre fascinerande verk som visar foton av baksidorna av målningar. Robusta träkonstruktioner sammanhållna av rejäla beslag och etiketter som visar hur verket fraktats från utställning till utställning. På en dukarna skymtar en skiss av ett kvinnoporträtt, om det lyser igenom från själva målningen eller om det är ett utkast som förkastats och där konstnären helt sonika vänt på duken och målat något på andra sidan istället är inte gott att veta. Som så ofta med Grünsteins foton är informationen om verket knapphändig och betraktaren lämnas fri att tolka bilden på egen hand.

Det är svårt att se sig mätt på Grünsteins foton, speciellt som vi hade turen att ha hela våningen för oss själva när vi var där och verkligen kunde titta och tänka i lugn och ro. Utställningen In Transit pågår till 27 september och har ni möjlighet att åka till Marstrand och se den så ta chansen.

Inga kommentarer: