torsdag 3 mars 2016

Jakten på ljuset

Nu när våren står för dörren är det äntligen dags att få jord på fingrarna igen!  Idag har jag planterat om och tagit skott på pelargonerna. Under vintern har de flesta plantor vi sparade i höstas fått stå på fönsterbänkarna i källaren, och efter att ha plockat bort alla gamla vissna blommor och blad har plantorna fått flytta upp en våning och står nu gröna och fina i vardagsrumsfönstren. När vädret tillåter skall de få flytta ut, men dit är det ännu ett par månader kvar.


Kronärtskockorna sådde jag redan i slutet av januari och flera små plantor har tittat upp. Nu är det även dags att så tomater, gurka och chili. Och japanska lyktor. De japanska lyktorna försökte jag med förra året också och fick upp många små fina plator som jag satte ut i rabatten. Där sniglarna åt upp dem alla på bara ett par dagar. Får se till att klura ut något sätt att skydda dem från de små bruna bestarna den här gången.


Med både pelargonsticklingar och olika frösådder i gång samtidigt är det inte helt lätt att finna en plats i det åtråvärda ljuset för dem alla. Tillgången på ljus är verkligen det som sätter gränsen för hur mycket vi kan förså här i huset. Växtlampan vi införskaffade förra året är uppsatt och gör sitt jobb, men när det är fullt under den, och i fönsterbänkarna, är det bara att försöka hejda sig.

Inga kommentarer: