tisdag 19 april 2016

Maria Gustavsdotter, Ebbas bok

I Maria Gutavsdotters serie om prästdöttrarna Morlandeus öden och äventyr på 1600-talet har vi nu kommit fram till boken om den yngsta systern Ebba. Ebba är kvar på Orust, kvar i prästgården hos sin av ett slaganfall hårt märkte far, sin bittra styvmor Anna Theodora och hjälpprästen Jostein. Ebba trivs bäst vid vävstolen och drömmer om att få gå i lära hos fataburshustrun på Torebo, men Anna Theodora och Jostein vill inte släppa iväg henne; Anna Theodora för att hon vill ha Ebbas hjälp i hushållet och Jostein för att han vill gifta sig med henne. Den press Ebba lever under gör att hennes sjukdom med sina anfall allt oftare gör sig påmind, vilket bara tycks trigga Jostein i hans osunda uppvaktande av henne.


Parallellt med Ebbas öden får vi fortsatt följa även de andra systrarna Ulrikas och Katarinas liv i Dalarna respektive Ribe, liksom brodern Magnus och dennes forne vän Andreas. Men det är avsnitten om Ebba som griper tag, hennes tysta, förtvivlade kamp att få gå sin egen väg och inte gå under av trycket från alla dem som anser sig veta vad som är bäst för henne.

I epilogen skriver Gustavsdotter att hon i böckerna om systrarna Morlandeus önskat skildra kvinnornas liv och villkor under krigstiden på 1600-talet, och det har hon lyckats väl med. Kriget och dess verkningar i människors liv, både direkt i fasans stund och i den efterföljande misären, när livet skall försöka fortsätta levas, skildras insiktsfullt och medryckande. Liksom de vardagliga glädjeämnena och trätorna i de inblandades liv.

Bokserien tog avstamp i ett ödesdigert ungdomsskämt som fick långtgående konsekvenser för alla inblandade, tyvärr knyts projektet inte ihop lika elegant som det startade. Istället rinner det hela mer eller mindre ut i sanden, vilket känns riktigt snöpligt för mig som läsare. Men, men, på det hela taget har det varit mycket givande att följa Ulrika, Katarina och Ebba och vem vet, kanske blir det en fjärde bok som fångar upp de trådar som dinglar lösa?

De två tidigare böckerna i serien, Ulrikas bok och Katarinas bok har jag skrivit om här och här.

Inga kommentarer: