söndag 8 maj 2016

Disney på Akvarellmuseet

I går for vi i det vackra försommarvädret till Skärhamn för att se årets sommarutställning på Akvarellmuseet. Utställningen heter Disney - Konsten att berätta och är sammanställd av Walt Disney Animation Research Library.

Idéskiss Frost, 2013

Många av Disneys animerade filmer är baserade på traditionella, muntligt och skriftligt berättade myter, fabler, legender, skrönor och sagor, och på utställning visas hur arbetet med att bearbeta dessa historier till färdig animerad film går till, med betoning på bildmaterialet.

Det är ett rikt material besökaren får ta del av, med utvalda originalteckningar i form av idéskisser, manussidor, figurscheman, bakgrundsbilder och animationsteckningar i flera olika tekniker. Materialet är pedagogiskt uppdelat så att man kan följa arbetet från idéskiss till det färdiga resultatet i animerade filmscener. Utställningen sträcker sig från 1930-talet med filmer som Vårens gudinna och Råttfångaren i Hameln, via Snövit och Robin Hood fram till våra dagars Frost.

Skiss, Kalle Ankas bättre jag, 1938

Fokus i utställningen ligger på Disneys strävan att återberätta gamla historier på ett sätt som är tilltalande och tillgängligt för en samtida publik, och utställningen ger intressanta inblickar i hur detta arbete går till och vilket enormt lagarbete som ligger bakom en färdig produktion.

Det är dock mycket tydligt att det är Disney själva som valt vad vi skall få se av arbetet. Det finns något överdrivet tillrättalagt över berättelsen om det animerade filmskapandet, och tilltalet i informationsfilmerna och texterna ligger mycket nära reklamens; besökarna skrivs om och om igen på näsan att det som har gjorts och görs i Disneys ateljéer minsann är helt makalöst fantastiskt. Bara så att vi vet.

Hur som haver så uppskattade vi i familjen, både vuxna och tonåringar, utställningen och har man vägarna förbi Skärhamn i sommar så är Disney - konsten att berätta väl värd ett besök.

Disney - Konsten att berätta pågår till 4 september.

Inga kommentarer: