fredag 27 maj 2016

Hilma af Klint på Strandverken

I helgen är det sista chansen att få se målningar av Hilma av Klint på Strandverken på Marstrand. Har ni möjlighet att åka dit så gör det!

Hilma af Klint, Duvan, nr 2, 1915

Själv var jag där förra veckan tillsammans med M. På lördagen kom vi dock bara till Tjuvkil innan en ilsket röd lampa på bilens instrumentpanel indikerade att kylarvätskan till motorn var slut. När vi fyllde på med vatten blev det en fontän längre in i systemet. Så det vara bara till att ringa J och be att få bli hembogserad.

Hilma af Klint, Svanen, nr 24, 1914

Men skam den som ger sig. På söndagen kom vi oss ut till Marstrand och vilka målningar vi fick se! Jag hade bara sett af Klints målningar på skärm förut, och tyckt mycket om dem då, men att se dem i original var något helt annat. Det fanns en sådan närvaro och kraft i målningarna att jag blev helt tagen. Flera av målningarna är rejält tilltagna i format och de kommer verkligen bäst till sin rätt i full skala.

Hilma af Klint, Serie V, nr 6, 1920

Hilma af Klint var djupt religiös och målade på uppdrag av de Höga. Det religiösa gick mig förbi, men det allmänmänskliga i hennes målningar gick istället rakt in. Hennes färgkänsla är fantastisk och det sätt på vilket hon utnyttjar grafiska element och abstrakta former i sina målningarna är enastående, ja rent förbluffande med tanke på att hon var en pionjär inom den abstrakta konsten. Snacka om kreativ originalitet.

Vi var i princip ensamma att besöka utställningen, vilket hade det goda med sig att vi kunde få uppleva den i lugn och ro, utan distraktioner, men samtidigt lite synd att inte fler tar vara på möjligheten att se så fin konst.

Nöjda med besöket på Strandverken avslutade vi utflykten till Marstrand med fika på Bergs konditori. Och bilen höll hela vägen hem.

Inga kommentarer: