onsdag 29 juni 2016

Elena Ferrante, The Story of a New Name

Den andra delen i Elena Ferrantes Neapelserie tar vid där den första slutade, på Lilas bröllop, när hon just har insett att allt hon hoppats uppnå med att gifta sig med livsmedelshandlaren Stefano inte kommer att ske, att hon gått från askan i elden. Lila och Stefanos första tid som gifta blir en prövning för dem båda. Lila kan inte alls förlika sig med sin roll som Signora Carracci, detta nya namn som inte tagit henne ett enda litet steg närmare lugn och frihet, snarare tvärt om.


Även för Elena blir tiden efter Lilas bröllop svår. Studierna känns meningslösa. Vad har hon jämfört med Lila? Lila som tycks ha allt: en man, en modern lägenhet, pengar, fina kläder, status i grannskapet. Att gifta sig med pojkvännen Antonio och tillsammans med honom driva bensinstationen vid stradone känns med ens som en mycket mer lockande, och framförallt tydligare, framtid än den som studierna kan leda till, en framtid vilken hon endast har mycket vaga, om ens några föreställningar.

Elena kämpar i alla fall vidare med sina studier och mycket tack vare en av lärarna på gymnasiet öppnas hennes ögon för andra sammanhang och sociala miljöer än dem hon känner från de närmsta kvarteren. Sammanhang till vilka studierna ger henne tillträde och i vilka hon känner sig mer hemma än hon någonsin gjort förut.

Sommaren när Elena och Lila är sjutton år blir omtumlande. Ett år har gått sedan bröllopet och Lila har ännu inte fått något barn - hon är ung och hennes kropp är ännu för skör, menar en klok läkare. För att stärka henne talas det om kusten, om sol, salta bad och långa simturer, och så får det bli. Lila kräver att Elena följer med, i en oklar roll som väninna, sällskapsdam och partner in crime.

Lila, Elena och Nino (Elenas studiekamrat och ungdomskärlek) bildar en trio på Ischias varma stränder och snart ger sig Lila in i en farlig lek tillsammans med Nino, en lek där hon utmanar alla grannskapets urgamla hederskodex. Elena blir självklart indragen. För vad annat kan hon bli? Det är ju kring Lila livet levs.
Lila new how to draw me in. And I was unable to resist: on the one hand I said that's enough, on the other I was depressed at the idea of not being part of her life, of the means by which she invented it for herself. What was that deception but another of her fantastic moves, which were always full of risks? The two of us together, allied with each other , in the struggle against all.

Den omtumlande sommaren på Ischia blir ändå början till ett av flera uppehåll i deras vänskap. Elena känner att hon måste leva sitt eget liv, att hon inte kan fortsätta att anpassa sig efter andras nycker och intressen, om de så är Lilas eller Ninos, lärarnas eller pojkvännernas. Hon kämpar hårt sista året på gymnasiet och får chansen att studera vidare på universitetet i Pisa.
I found out that I had passed the exam. I would have a place of my own, a bed that I didn't have to make at night and unmake in the morning, a desk and all the books I needed. I Elena Greco, the daughter of the porter, a nineteen years old was about to pull myself out of the neighborhood, I was about to leave Naples. By myself.

Men detta är berättelsen om en vänskap och snart är Elenas intresse åter riktat mot Lila. För vad finns det att berätta om hennes eget liv utan Lila? Ett liv som följer den förväntade vägen för en fattig men strävsam student. Mycket arbete, många intressanta människor, politiska och kulturella frågor att diskutera, teoretiskt och distanserat och ja, ganska trevligt till och med, men det är inte där det bränner till, inte på riktigt. Och klassresenärens osäkerhet vill aldrig riktig släppa sitt grepp om henne.

Det är i Lilas närhet, i Lilas liv det händer, det är där allt är på riktigt, livet on the edge. Lila, vars riktning hennes intresse än tar, uppbådar all sin kraft mot målet för dagen, om det så är att klara skolan, ta fram nya skomodeller, slippa en friare för en annan, att bli kvitt sin make för att leva med sin älskare, att uppfostra sin son efter senaste mode eller att sätta sig in i den nya datatekniken, ettor och nollor, allt eller inget. En kamp långt ifrån Elenas vardag och erfarenheter, och ändå blir hon ständigt inblandad, ändå finns det ett band, ett beroende, en samhörighet dem emellan som inte låter sig brytas.

När vi lämnar Elena och Lila för denna gång har de hunnit bli 23 år gamla, Elena har just fått sin första roman publicerad och Lila kämpar för sitt uppehälle i en stinkande korvfabrik. Fortsatt fängslad kastar jag mig genast över nästa bok.

Inga kommentarer: