tisdag 5 juli 2016

Tulpanfrö

Ett vanligt råd när det gäller att odla tulpaner är att se till att få bort stängeln så snart blomman vissnat. Detta för att låta löken lägga sin energi på att skapa en ny lök som kan blomma nästa år. Det fungerar utmärkt för de tulpaner som har den förmågan - exempelvis en rödlila, elegant tulpansort som vi har i en rabatt och som återkommer år efter år i mängder - men många av våra moderna hybridtulpaner klarar inte av att skapa nya lökar och blommar bara en gång, hur man än bär sig åt.

Låter man däremot stängeln stå kvar kan det hända att tulpanen bildar en frökapsel, och tulpanfrökapslar är riktigt fina.

Efter vad jag nu har läst mig till så skall det dessutom gå bra att så fröna och få nya tulpaner. Det lär ta fyra till fem år innan det blir en blomma och det gäller att inte råka rensa bort de tunna strån som kommer de första åren. Säkrast att så i kruka verkar det som. Frön av hybridtulpaner blir inte en kopia av moderplantan utan kan tydligen se ut lite hur som helst, och bara det gör det lockande att försöka så sina egna tulpaner.

Inga kommentarer: